50 godina dominacije / Dame vladaju: U jednoj atletskoj disciplini ženski rekordi su nedostižni za muškarce

Image
Foto: profimedia.hr

Dominacija ženskog diska ogleda se u još jednom fascinantnom podatku, a to je da čak 26 bacačica ima osobni rekord bolji od muškog olimpijskog rekorda od čega ih je osam postavljeno nakon 1990. godine

30.4.2022.
10:16
profimedia.hr
VOYO logo

Svijet sporta s vremena na vrijeme nam priušti nezaboravne trenutke koji graniče s nevjerojatnim. Krajem 80-ih godina su se takvi događaji zbivali u atletici češće no ikad u povijesti, a sportaši i sportašice iz Istočnog bloka su postavljali rekorde koji gotovo sigurno nikad neće biti srušeni.

U tu kategoriju spadaju nevjerojatni rekordi Marite Koch i Jarmile Kratochvilove na 400 i 800 metara. Naime, Koch je jedan krug otrčala za 47.6 sekundi, a Kratochvilova dvostruko dulju dionicu za 1.53.28 te njihovi rekordi nisu bili ugroženi već gotovo četrdeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, jedan se rezultat ističe u svijetu sporta više od ostalih, a to je svjetski rekord Gabriele Reinsch, istočnonjemačke bacačice diska, koja je 1988. godine u Neubrandenburgu bacila čak 76,8 metara. Ta je daljina apsolutno nedostižna za sve posljednje 34 godine.

Rekordi iz gradića na sjevero-istoku Njemačke

No ono što ovaj rekord Gabriele Reinsch čini neobičnijim je to što je tim rezultatom disk postao jedina atletska disciplina u kojoj je ženski rekord dalji od muškog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Čudnovat slučaj /

Maratonac nestao usred olimpijske utrke: Našli ga 54 godina kasnije, a njegova priča je postala svjetska senzacija

Image
Čudnovat slučaj /

Maratonac nestao usred olimpijske utrke: Našli ga 54 godina kasnije, a njegova priča je postala svjetska senzacija

Naravno, mnogi rekordi su iz tog vremena pod sumnjom na doping no da bi stvari stavili u kontekst treba reći da je i muški rekord u disku s daljinom od 74.08 postavljen na istom mjestu samo dvije godine ranije, a rekorder je i danas Jurgen Schult, također Istočni Nijemac. Drugim riječima, ako je bilo dopinga, bilo ga je i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Usprkos tim sumnjama postoji niz podataka koji pokazuje koliko je zapravo disk posebna disciplina te da je riječ o jedinom dijelu atletike gdje žene apsolutno dominiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci dominiraju svugdje osim u disku

Da ne bi bilo zabune, treba istaknuti kako je ženski disk lakši od muškog za jedan kilogram te je u promjeru četiri centimetra manji.

No taj fakt ne čini stvari manje neobičnim, jer su i u ostalim bacačkim disciplinama ženske sprave lakše od muških no ni u jednoj od njih ženski rekord nije dalji od onog njihovih muških kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako u koplju muški rekord drži Čeh Jan Železny s 98.48 (800 g), a ženski njegova sunarodnjakinja Barbora Špotakova sa 72.28 (600 g). U kugli Randy Barnes ima najbolji hitac ikad s daljinom od 23.12 (7.25) dok Natalija Liskovskaja drži ženski rekord s 22.63 (4 kg).

Sandra Perković za povijest

Ovih nekoliko podataka je dovoljno da se prepozna koliko je zapravo impresivan rekord. Treba spomenuti i to da je u disku olimpijski rekord za žene, također, dalji nego onaj za muškarce, a njega drži Martina Hellmann 1988. godine i iznosi 72.3 metra dok je muški u vlasništvu Virgilijusa Alekne te je 11 centimetara kraći od 70 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominacija ženskog diska ogleda se u još jednom fascinantnom podatku, a to je da čak 26 bacačica ima osobni rekord bolji od muškog olimpijskog rekorda od čega ih je osam postavljeno nakon 1990. godine. Također, žene su bacale čak 72 puta preko 71 metar, a muškarci tek 28 puta.

Među  atletičarkama kojima je to pošlo za rukom su Sandra Perković i Valarie Allman. One su pak jedine kojima je, uz Kineskinju Yangling Xiao i Larissu Korotevich, to uspjelo u posljednjih 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve najbolje rezultate u bacanju diska pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo