Čović: Država obavezna da pomogne Zvezdi i Partizanu

Visoki funkcioner crveno-belih smatra da je srpskom sportu potreban potpuno novi sistem

2.1.2013.
12:52
VOYO logo

Gostujući u emisiji "Sa terena" na radiju B92, predsednik KK Zvezda i potpredsednik FK Zvezda Nebojša Čović izjavio je da je obaveza države da pomogne Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Čović se posebno osvrnuo i na krizu škole fudbala u FK Zvezda, rekavši da je nekada Barselona dolazila da snima Zvezdin koncept, a da je sada omladinska škola maltene izgubljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvezda sada ima više od 48 miliona evra duga. Kako se izvući i koliko će država pomoći? Prva stvar koju komentatori na našem sajtu primete jeste da država ne treba da plaća dugove kluba…

- Ja sam saglasan da država ne treba da plaća dugove kluba, u principu, ali i ta država treba da se zapita da li je ona uložila nešto u taj klub. Mislim da je godinama unazad država ulagala i da ćemo u prvih 10-15 dana januara izvući za mene vrlo važan podatak, a to je – koliko je FK Crvena zvezda unazad dobijao od strane države? Pod tim podrazumevam i sponzorske i donatorske ugovore sa javnim preduzećima, sa lokalnom samoupravom, u ovom slučaju Gradom Beogradom, i naravno Republikom Srbijom, Ministarstvom sporta. Kao što smo uradili za KK CZ, objavićemo i za FK koliko je Zvezda dobila od države, ali i koliko smo mi toj državi platili poreza. Mislim da je obaveza države da pomogne u rešavanju problema FK Crvena zvezda, a isto mislim i za Partizan. Naravno, država može da kaže i da FK Zvezda ode u stečaj. To je sasvim izvesno rešenje, stečaj je najlakša opcija jer FK Zvezda ima sve potrebne uslove za to, ali onda bi sa sportske dimenzije to značilo i povratak na početak - rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović smatra da je srpskom sportu potreban potpuno novi sistem i kaže da je situacija u FK Zvezda katastrofalna.

- Posao nije lak, ali tek smo počeli, barem što se tiče FK Crvena zvezda. Stanje u fudbalskom klubu je strava i užas. Što se tiče KK CZ, mislio sam da je to nešto najteže što sam video u životu što se tiče finansija, dug je na kraju iznosio 15.5 miliona evra. Međutim, ovo što smo zatekli u FK i što se kumuliralo godinama unazad uopšte nije naivno i dovodi u pitanje i postojanje giganta kakav je Crvena zvezda. Ja mislim da smo mi uradili pionirski posao kada je srpski sport u pitanju i stvarno očekujem da se ne ostane samo na ovom zahvatu. Potpuno sam ubeđen da je srpskom sportu potreban reinženjering, tj. postavljanje potpuno novog sistema na bazi iskustva koje imamo. Da me ne razumeju pogrešno, ako se odnosi urede i učine transparentnim u Zvezdi i Partizanu, onda ste rešili 99.99 posto problema srpskog sporta - ocenio je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo