IZGUBLJENA BITKA ZA BRAZIL /

Belgijski Drogba nokautirao Štimčevu Hrvatsku!

Image
Foto: AP

Ovo je tek treći poraz Hrvatske na domaćem terenu u kvalifikacijama, prethodna dva pretrpjela je od Engleske u rujnu 2008. (1:4), te Škotske u lipnju ove godine (0:1).

11.10.2013.
19:40
AP
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je na Maksimiru od Belgije sa 1-2 (0-2), te tako izgubila sve izglede za osvajanje prvog mjesta u skupini i izravan plasman u Brazil, dok su Belgijanci osigurali vizu za Brazil.

Izostanak kažnjenih DarijaSrne i JosipaŠimunića, loše ozračje oko reprezentacije, užasna kiša koja je padala cijelo vrijeme utakmice i slab posjet na stadionu Maksimir, na kojemu se po prvi puta moglo dogoditi da je bilo više gostuijućih navijača, bila je uvertira utakmice u kojoj su Belgijanci proslavili plasman na SP, a Hrvatska ostala u neizvjesnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katastrofalne pogreške hrvatskih igrača u prvom dijelu i snaga belgijskog napadača RomeluaLukakua, koji je sam s dva pogotka porazio naše, rezultirali su i drugim domaćim porazom naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama. Koliko će poraz od Belgije naštetiti izabranicima Igora Štimca znat će se tek krajem večeri, kada budu poznati rezultati utakmica iz ostalih skupina u borbi za izbjegavanje pozicije najgore druge reprezentacije koja neće u baraž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je započeo sjajnom prilikom Perišića koji u 2. minuti na ubačaj Rakitića neometan s deset metara puca pored vrata, a hrvatska reprezentacija je odlučno ušla u utakmicu. No, nažalost, u 15. minuti Belgijci su došli do vodstva zahvaljujući neshvatljivoj pogrešci Perišića, koji je u svojoj polovici doslovce predao loptu Defouru, koji odmah upošljava nečuvanog Lukakua. Crnoputi belgijski napadač prošao je i Pletikosu i lako zabio za vodstvo gostiju.

Pogodak primljen iz velike pogreške posve je zaustavio hrvatsku igru, uslijedio je period velike nervoze i pogrešaka, a Belgijanci su u 28. minuti mogli povećati vodstvo, no udarac glavom Fellainija iz blizine jedva je obranio Pletikosa.

U 38. minuti gosti su poveli s 2-0 nakon još jedne velike pogreške hrvatske obrane i brzog protunapada u kojem je ponovno Lukaku na centru igrališta prevario Ćorluku, potom ga nije uspio zaustaviti niti Kovačić, a niti Pletikosa, koji je prvi udarac obranio, no ne i drugi. U sudačkoj nadoknadi Mandžukić je imao sjajnu priliku, no njegov udarac glavom brani Courtois, a kako je iznad Maksimira tada uslijedio jaki pljusak, dosta je hrvatskih navijača već u poluvremenu napustilo stadion.

U drugom dijelu odmah je ušao Kalinić umjesto Perišića, a to je rezultiralo s dva opasna udarca Kalinića i Strinića, koje je belgijski vratar obranio. To je bilo sve od hrvatskih napada u sljedećih pola sata utakmice, koja se, po sve jačoj kiši, pretvorila u "uspavanku". U 78. minuti udarac Fellainija iz velike blizine brani Pletikosa, u 80. minuti je probao Vida glavom s pet metara, no udarac je otišao pored vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

U 83. minuti konačno je "pala" belgijska obrana nakon što je darac Kalinića iz blizine obranio Courtois, a na odbijenu loptu natrčao Kranjčar i zakucao je u mrežu. U 89. minuti dogodila se dvojbena situacija u belgijskom kaznenom prostoru, no start vratara Belgije nad Mandžukićem engleski sudac Webb nije vidio kao kazneni udarac. Završni pritisak Hrvatske nije urodio plodom i Belgija je na Maksimiru proslavila prvi plasman na veliko natjecanje nakon 12 godina.

Hrvatska je doživjela tek treći poraz na domaćem terenu u kvalifikacijama, prethodna dva pretrpjela je od Engleske u rujnu 2008. (1-4), te Škotske u lipnju ove godine (0-1). Kolo prije kraja natjecanja u skupini Belgija ima 25 bodova, osam više od druge Hrvatske, te je postala 12. reprezentacija koja je osigurala plasman u Brazil, dok će Hrvatska za četiri dana u Glasgowu protiv Škotske morati pobijediti kako bi bila sigurna da će nastupiti u dodatnim kvalifikacijama koje će se igrati 15. i 19. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmici na Maksimiru nazočio je i belgijski premijer Elio di Rupo, a prije početka susreta minutom šutnje je odana počast nedavnome preminulome bivšemu predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću.

Image
Foto: AP

HRVATSKA - BELGIJA 1:2 (Kranjčar 83' / Lukaku 15', 38')

SASTAVI:

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Ćorluka, Lovren - Vrsaljko, Modrić, Kovačić (Vukojević 65'), Strinić - Rakitić (Kranjčar 76'), Perišić (Kalinić 46') - Mandžukić

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen - Witsel, De Bruyne (Mirallas 65'), Fellaini, Hazard, Defour (Dembele 84') - Lukaku (Chadli 68')

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

87. min: Žuti karton zaradio je Luka Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

84. min: Umjesto Defoura je ušao Dembele.

83. min: GOOOL! Kranjčar smanjuje! Vida je ubacio s desne strane, Kalinić iz blizine pogađa Courtoisa, a odbijena lopta dolazi do Kranjčara koji snažnim udarcem para belgijsku mrežu i vraća Hrvatskoj tračak nade!

77. min: Ponovno su zaprijetili Belgijci preko Fellainija i ponovno odlično reagira Pletikosa.

76. min: Izlazi Rakitić, a u igru ulazi Kranjčar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68. min: Štimac, zajedno s hrvatskom obranom, može odahnuti - Wilmots je izvadio Lukakua, a u igru je ušao Chadli.

65. min: Štimac je odlučio uvesti Vukojevića umjesto Kovačića. Kod Belgije izlazi De Bruyne, a ušao je Mirallas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60. min: Fellaini je zaradio žuti karton zbog oštrog starta na Mandžukiću.

58. min: Belgijci su se svjesno povukli, prepustili inicijativu Vatrenima, a svoju šansu vrebaju iz kontranapada...

53. min: Kalinić je unio dosta živosti u hrvatskoj igri, ali zasad još uvijek bez konkretnih prilika.

48. min: Dobra akcija Hrvatske, no Kalinić puca ravno u ruke suparničkom vrataru. Brzo su naši opet došli u posjed lopte, s lijeve strane utrčao je Strinić, ali njegov udarac Courtois izbacuje u korner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46. min: Počelo je drugo poluvrijeme. Umjesto Perišića u igru je ušao Nikola Kalinić.

KRAJ PRVOG DIJELA!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45.+ min: Hazard je zaprijetio iz slobodnjaka, no lopta je srećom otišla pored vrata.

45. min: Odlična prilika za Mandžukića, no njegov udarac glavom sjajno brani Courtois.

43. min: Gledatelje je s tribina potjerao snažan pljusak, a one koji se i vrate ubrzo će potjerati igra Vatrenih...

40. min: 'Požutio' je i Šime Vrsaljko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

38. min: GOOOL! Hrvatska je na koljenima! Romelu Lukaku utišao je maksmirske tribine svojim drugim pogotkom! Nevjerojatno brza tranzicija belgijske reprezentacije, u samo tri poteza stigli su pred Pletikosina vrata, a tamo se ponovno odlično snašao tamnoputi napadač Belgije!


Tekst se nastavlja ispod oglasa

32. min: Howard Webb pokazao je žuti karton Mariju Mandžukića zbog neopreznog starta na Hazardu.

29. min: Pletikosa je održao Hrvatsku na životu! Ubacivanje s lijeve strane je nakon dosta odbijanja stiglo do Fellainija na drugoj vratnici. Igrač Manchester Uniteda pucao je glavom, no odlično brani Plete!

24. min: Kao što se moglo i očekivati, pogodak Belgijaca šokirao je naše reprezentativce koji se još uvijek nisu oporavili...

20. min: Opat panika u hrvatskom šesnaestercu. De Bruyne je ubacio iz slobodnjaka, Fellaini glavom spustio prema Lukakuu, no naši su braniči na vrijeme otklonili opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15. min: GOOOL! Nevjerojatno kakav je pogodak primila Hrvatska! Perišić je izgubio loptu na sredini terena dodavši loptu ravno u noge Defouru koji je potom poslao odličnu loptu za Lukakua, a belgijski je napadač zaobišao Pletikosu i lagano poentirao!

11. min: Modrić je iznimno raspoložen večeras. Svi hrvatski napadi kreću upravo od Realovog čarobnjaka, a kada Luka ovako dirigira igrom Vatrenih rijetko koji suparnik ima šanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. min: Možemo reći kako je Hrvatska bolje otvorila susret protiv Belgije. Štimčevi izabranici djeluju odlučnije od suparnika, a nadamo se da će takav pristup donijeti tri boda!

3. min: Prva prilika za Hrvatsku. Rakitić se oslobodio na lijevoj strani, loptu poslao paralelno na vrh kaznenog prostora, no Perišićev udarac bio je slab.

1. min: Počela je utakmica!

Kao što se i najavljivalo posljednjih dana, utakmica nije izazvala pretjeran interes među navijačima. Čak ni nastup ponajbolje europske reprezentacije (ne, ne mislimo na Hrvatsku) nije privukao više od 15-ak tisuća gledatelja na maksimirski stadion.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo