ARGENTINAC JE BARCINA TVORNICA NOVCA: / Ovi podaci bacaju sjenu na priču o Messijevom faraonskom ugovoru koji je uništio klub

Image

Barcelona je već najavila tužbu zbog curenja podataka

2.2.2021.
11:31
VOYO logo

Sadašnji ugovor kojeg zvijezda Barcelone Lionel Messi ima s katalonskim klubom jamči Argentincu više od 555 milijuna eura bruto prihoda za razdoblje od studenoga 2017. do lipnja 2021., otkrio je u nedjelju španjolski dnevnik "El Mundo" na što je Barca najavila tužbu.

"Faraonski ugovor Lea Messija koji uništava FC Barcelonu", naslov je u "El Mundu" koji detaljno opisuje astronomske iznose u ugovoru kojeg je Messi potpisao u studenom 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema "El Mundu", ovaj ugovor "jamči Messiju 555.237.619 eura bruto, koje će primiti u četiri sezone do isteka, 30. lipnja 2021. godine". Taj je iznos zbroj njegove fiksne plaće, prodaje komercijalnih prava na njegovo ime i lik te niza bonusa.

"Igrač je već primio 511.290.052 eura, gotovo 92 posto od ukupnog iznosa", navodi "El Mundo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći ugovor u povijesti sporta

"Neto iznos, nakon što se naplate svi porezi i odbici za socijalno osiguranje, predstavlja više od polovice ove svote: oko 297 milijuna eura", dodaje dnevnik koji ističe da je taj ugovor, dug 30 stranica, "najveći ugovor u povijesti sporta".

"FC Barcelona kategorički poriče bilo kakvu odgovornost za objavljivanje profesionalnog ugovora Lionela Messija i poduzet će pravnu akciju protiv 'El Munda', najavio je katalonski klub u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, ekonomski stručnjak Ivan Cabeza analizirao ja financijski utjecaj koji Argentinac ima na Barceloni te je došao do zaključka kako klub na Messiju generira više novca nego što on zarađuje.

"Postoje stvari koje ne možemo precizno kvantificirati, ali nam pokazuju koliko je Messi važan. Npr., 36% trofeja koje je Barcelona osvojila bili su s njim. Većina reklama ili sponzorskih ugovora temelji se na Messiju dok je na emocionalnoj razini brend Barcelona-Messi prepoznat je u cijelom svijetu te puno turista dolazi u grad kako bi njega gledali", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijenio je i da Messi svake sezone donosi Barceloni između 130 i 200 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, otkriva da osam od devet prodanih Barceloninih dresova ima isprintano Messijevo ime, što klubu donosi 20 milijuna eura te da 5-10% turista dolazi na Cam Nou gledati Messija kao i to da se klub suočava s novčanom kaznom od svojih sponzora ako Messi propusti utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava se i da igrači poput Dembelea, Coutinha i Griezmann Barcelonu koštaju puno više od Argentinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je potom da je Messi najprofitabilnija imovina koju klub ima te da je nesigurnost oko njegove budućnosti podigla sponzore na noge.

Također, tim stručnjaka u kojem su Marc Ciria, Josep Fabra i već spomenuti Ivan Cabeza izračunali su za katalonski Sport da je Messi od 2017. donio Barceloni 619 milijuna eura, dok ih je koštao 383 milijuna eura što je čisti višak od 236 milijuna eura. Zaključak je njihove studije da Messi generira 30% Barcinih prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo