DRASTIČNIM KAZNAMA PROTIV HULIGANIZMA / Ajax i Feyenoord bez gostujućih navijača

Image

U sljedećih pet godina, zabranjen je dolazak gostujućim navijačima na utakmice Ajaxa I Feyenoorda zbog huliganskih izgreda navijača.

19.2.2009.
10:20
VOYO logo

Nakon što su protekle nedjelje Nizozemci ponovno mogli svjedočiti huliganskim izgredima navijača Ajaxa i Feyenoorda, lokalne vlasti, vodstva oba kluba i Nogometni savez odlučili su povući drastičan potez, zabraniti dolazak gostujućim navijačima na utakmice Ajaxa i Feyenoorda u sljedećih pet godina.

Nizozemski mediji u četvrtak su objavili da će Nogometni savez nakon dvije godine procijeniti učinke ove mjere, te da je moguće da zabrana dolaska gostujućih navijača bude vremenski skraćena ukoliko ne bude navijačkih izgreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekle nedjelje u derbiju 23. kola nizozemskog prvenstva Ajax je u Amsterdamu pred 50.000 gledatelja pobijedio Feyenoord 2:0. Unatoč jakoj policijskoj nazočnosti, došlo je do sukoba između suparničkih navijačkih skupina, te sukoba sa policijom. Zbog toga je policija uhitila na desetine izgrednika.

Nogometni dvoboji amsterdamskog Ajaxa i rotterdamskog Feyenoorda tijekom povijesti često su bili obilježeni žestokim navijačkim sukobima. Već godinama kad je pitanju najveći derbi nizozemskog nogometa gostujući navijači dolaze na utakmice posebnim vlakovima uz jaku policijsku pratnju. Osim nasiljem, utakmice su obilježene i antisemitskim skandiranjem. Budući da se u javnosti percipira kako Ajax ima veliku podršku židovske zajednice u Nizozemskoj, navijači Feyenoorda učestalo vrijeđaju Ajaxove fanove izvikujući antisemitske slogane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo