Play ponuda

Bravo, majstori: Oni su najbolji u najjtežoj utrci na svijetu

shimmer fallback

Jedrilica Abu Dhabi OR s kormilarom Britancem Ianom Walkerom pobijedila je na prvoj etapi Volvo Ocean racea, najteže jedriličarske regate oko svijeta.

5.11.2014.
20:43
Play ponuda

Abu Dhabi je 6490 nautičkih milja od španjolske luke Alicantea do Capetowna u Južnoj Africi prejedrio za 25 dana i tri sata to s vrlo malom razlikom od niti sat vremena ispred drugoplasiranog krstaša iz Kine Dongfenga, za čijim je kormilom Francuz Charles Caudrelier.

Pobjednička jedrilica klase Volvo i dužine 20 metara već je prvi dan nakon isplovljavanja iz Alicante upala u neveru, oštećen joj je jarbol, koji je brzo popravljen, da bi na putu prema Africi dobrom odabirom rute dostigli i prestigli konkurente.

"Teško mi je išta reći jer nisam ispuštao kormilo punih 48 sati, jako me bole oči, a zbog kvara satelitskog uređaja nismo imali pojma da smo došli prvi. A sada oprostite, moram se naspavati", kazao je vidno umoran pobjednik prve etape Walker, inače čovjek koji ima dva olimpijska srebra s Igara u Atlanti i Sydneyu.

Ostalih pet jedrilica koje se natječu u ovoj iznimno teškoj utrci još su na moru i očekuje se da će uploviti u Cape Town u sljedeća tri dana. Među njima je i jedina ženska posada Team SCA iz Švedske s kormilarkom Samanthom Davis iz Engleske, nizozemski Team Brunel, danski Team Vestas Wind, američko-turska posada jedrilice Team Alvimedica i španjolski Mapfre.

Volvo Ocean Race se održava od 1973.,a nekad se ta utrka zvala Whitbread Round The World Race, te se smatra najprestižnijom jedriličarskom utrkom iza Americas Cupa. U ovogodišnjem izdanju jedrilice moraju proći 38.487 nautičkih milja oko svijeta i kroz četiri oceana s ciljevima etapa u Capetownu, Abu Dhabiju, kineskoj luci Sanya, Aucklandu, brazilskom gradu Itajai, američkom Newportu, Lisabonu i Lorientu u Francuskoj, dok je konačni cilj u švedskom Goeteborgu.

Play ponuda
Play ponuda