Bravo, majstori: Oni su najbolji u najjtežoj utrci na svijetu

Jedrilica Abu Dhabi OR s kormilarom Britancem Ianom Walkerom pobijedila je na prvoj etapi Volvo Ocean racea, najteže jedriličarske regate oko svijeta.

5.11.2014.
20:43
VOYO logo

Abu Dhabi je 6490 nautičkih milja od španjolske luke Alicantea do Capetowna u Južnoj Africi prejedrio za 25 dana i tri sata to s vrlo malom razlikom od niti sat vremena ispred drugoplasiranog krstaša iz Kine Dongfenga, za čijim je kormilom Francuz Charles Caudrelier.

Pobjednička jedrilica klase Volvo i dužine 20 metara već je prvi dan nakon isplovljavanja iz Alicante upala u neveru, oštećen joj je jarbol, koji je brzo popravljen, da bi na putu prema Africi dobrom odabirom rute dostigli i prestigli konkurente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je išta reći jer nisam ispuštao kormilo punih 48 sati, jako me bole oči, a zbog kvara satelitskog uređaja nismo imali pojma da smo došli prvi. A sada oprostite, moram se naspavati", kazao je vidno umoran pobjednik prve etape Walker, inače čovjek koji ima dva olimpijska srebra s Igara u Atlanti i Sydneyu.

Ostalih pet jedrilica koje se natječu u ovoj iznimno teškoj utrci još su na moru i očekuje se da će uploviti u Cape Town u sljedeća tri dana. Među njima je i jedina ženska posada Team SCA iz Švedske s kormilarkom Samanthom Davis iz Engleske, nizozemski Team Brunel, danski Team Vestas Wind, američko-turska posada jedrilice Team Alvimedica i španjolski Mapfre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volvo Ocean Race se održava od 1973.,a nekad se ta utrka zvala Whitbread Round The World Race, te se smatra najprestižnijom jedriličarskom utrkom iza Americas Cupa. U ovogodišnjem izdanju jedrilice moraju proći 38.487 nautičkih milja oko svijeta i kroz četiri oceana s ciljevima etapa u Capetownu, Abu Dhabiju, kineskoj luci Sanya, Aucklandu, brazilskom gradu Itajai, američkom Newportu, Lisabonu i Lorientu u Francuskoj, dok je konačni cilj u švedskom Goeteborgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo