Blaga gorčina kave podiže desert od jednodimenzionalne slatkoće do profinjenog kolača. A kava kao aroma ne može biti jednostavnija za upotrebu. Dodavanje u kremu, sladoled i biskvite ne traži ništa više od malo obične skuhane ili žličice mljevene kave.
Da se ne bi izgubili u bespućima interneta u potrazi za provjereno dobrim kolačem s kavom, mi donosimo našeg favorita…
Mokri kolač od čokolade i kave
Sastojci za biskvit
- 4 jaja
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 45 g griza
- 130 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu
- 30 g čokolade u prahu
- 100 ulja
- 100 mlijeka
Sastojci za preljev
- 300 ml mlijeka
- 150 g čokolade
- 20 g Gloria kave
- 100 g šećera
- 1 žlica ruma
Priprema
U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i kakao. Dodajte griz, sve promiješajte i ostavite sa strane.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte suhe sastojke pa kuhačom sve dobro izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu.
Biskvitnu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen manji kalup za pečenje (cca 20x30 cm). Kolač pecite 20 minuta na temperaturi od 180 ºC. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Dok se biskvit peče, pripremite preljev.
Mlijeko zajedno sa šećerom i kavom zagrijte do vrenja. Maknite lonac s vatre i procijedite mlijeko nekoliko puta (3-4) kako bi uklonili talog kave. Procijeđeno mlijeko ponovo stavite na laganu vatru pa dodajte čokoladu i rum. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
Pripremljeni preljev prelijte preko vrućeg kolača i ostavite neka se upije. Kolač prije posluživanja dobro ohladite. Poslužite ga uz malo tučenog slatkog vrhnja.
Autorica recepta: Jannette Razum
Pronađite ovdje još finih kolača s kavom.
A ako vam je kava ipak draža u šalici, uvijek možete uz najfiniju Gloria kavu poslužiti omiljene keksiće ili kolač.