Neizostavni sastojak talijanske kuhinje koji daje onaj prepoznatljiv miris pizzi može se koristiti ne samo u kulinarstvu, već i u medicini. Ulje origana je prirodni fungicid i antibiotik te ima jaka antioksidativna svojstva.
Samo par kapi ovog eteričnog ulja poboljšat će zdravlje, bilo da ih uzimate oralno uzimate ili utrljavate u kožu (u ovom slučaju treba ih pomiješati s baznim uljem). Donosimo samo neke od svojstava origana:
- Ubija bakterije
Zahvaljujući sastojku karvakrolu, ulje origana je jaki prirodni antibiotik. Pokazao se vrlo učinkovit protiv stafilokoka, bakterije Pseodomonas aeruginosa i E.coli.
- Snižava kolesterol
U kombinaciji sa zdravom prehranom i redovitom rekreacijom, ulje origana je jako učinkovito u snižavanju lošeg kolesterola. I ovdje zasluge nosi karvakrol.
(FOTO: Pixabay)
- Ublažava bolove
Rosmarinska kiselina koja se nalazi u origanu pomaže kod ublažavanja upalinih procesa u tijelu i ublažavanja bolova. Istraživanja provedena na miševima pokazala su da ulje origana ima isti učinak kao morfij i fenoprofen.
- Štiti od bolesti
Glavna funkcija antioksidansa je da neutralizira slobodne radikale koji oštećuju stanice u tijelu. Slobodni radikali su prirodan produkt metabolizma i ne možemo ih izbjeći. Dnevna doza ulja origana osigurat će organizmu dovoljno antioksidansa koji će ih neutralizirati i time štiti organizam od bolesti.
- Pomaže u mršavljenju
Opet zahvaljujući karvakrolu, ulje origana pomoći će kod mršavljenja. Dodajte origano u svoju prehranu. Osim što će je nutritivno i okusom obogatiti, origano će potaknuti metabolizam.
No, ako uzimate lijekove prije, no što počnete konzumirati ulje origana, posavjetujte se s liječnikom. Ulje origana ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Pročitajte još: