FAVBET / Saznajte kako ukrajinski centar u Hrvatskoj pomaže ukrajinskim vojnicima

Image

Centar "Chervona Kalyna" u Zagrebu trenutno je mjesto okupljanja gotovo 1,5 tisuća iseljenika iz Ukrajine

9.2.2024.
13:50
VOYO logo

Početkom rata u punim razmjerima, dobrotvorna zaklada Favbet Foundation, kao i cijela država, prešli su u ratni režim. Više od 90% projekata usmjereno je na pomoć Oružanim snagama, prisilnim raseljenicima i humanitarnu pomoć žrtvama rata. U travnju 2022., uz potporu Favbet Foundationa, u Zagrebu nastao je centar "Chervona Kalyna", koji je sada postao mjesto okupljanja prognanika iz Ukrajine. Osim toga, zaposlenici zaklade  i volonteri Chervone Kalyne osobno pomažu u sortiranju i sastavljanju humanitarne pomoći za potrebite Ukrajince.

Image

Ukrajinski centar u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važan korak Zaklade bilo je otvaranje Centra za prilagodbu iseljenika iz Ukrajine u Zagrebu u travnju 2022. godine. Ljudi su dobili priliku besplatno učiti hrvatski i engleski jezik, što je dodatno omogućilo brzu prilagodbu. Bilo je potrebno manje od jednog tjedna za realizaciju ove ideje. Centar je ujedinio cijele obitelji i ljude koji su uspjeli pronaći podršku u najtežim trenucima za svakoga od nas", ističe kustosica dobrotvorne zaklade Favbet Foundation Alina Nasibian.

Image

„Sada, nakon više od godinu i pol, tečajevi jezika više nisu toliko nužni. Posjećuje ih malo Ukrajinaca koji su tek odlučili doseliti u Hrvatsku.“- istaknula je Alinina kolegica Marianna Kovenia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Centar "Chervona Kalyna" trenutno je mjesto okupljanja gotovo 1,5 tisuća ljudi. Oni ovdje dolaze komunicirati, provoditi slobodno vrijeme sa "svojima", sklapati prijateljstva, volontirati. Ali zbog velikog broja događanja i aktivnosti, to je središte ne samo kulturnog razonode, već i etničke pripadnosti.", pojašnjava Marianna Kovenia.

Image

Centar nudi i aktivnosti i druženja za starije kojima puno znači zajedništvo provedeno u aktivnostima koje su karakteristične za njihov kraj. U centru Ukrajinke također organiziraju art terapiju za djecu i odrasle, satove fitnessa i obilježavaju razna događanja - Dan ukrajinskog jezika, Dan vezene košulje (vyšyvanka) i slično. Mnogo je i aktivnosti za djecu – natjecanja u slikanju, predškolski programi. Provode se i tečajevi za učenike 1.i 2. razreda primjerice ukrajinski jezik, matematika, čitanje, kako bi najmlađi Ukrajinci koji su krenuli u hrvatsku školu stekli kvalitetno obrazovanje i očuvali znanje materinjeg jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će se naš cvijet, naša budućnost - naša djeca kasnije vratiti kući. Stoga nastojimo osigurati da u prvim godinama školovanja dijete stekne osnove ukrajinskog jezika, da zna čitati, pisati i govoriti tečno.", objašnjava Marianna.

Image

Humanitarna pomoć za Ukrajinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrotvorna zaklada pruža humanitarnu pomoć stanovnicima stradalima u ratu. Favbet Foundation tim razvio je logističke rute za prijevoz više od 100 tona humanitarne pomoći i na sve moguće načine omogućio evakuaciju civilnog stanovništva iz opasnih područja - u blizini izvođenja vojnih operacija i poplavljenih područja zbog eksplozije HE Kahovka.

"Najveća količina pomoći otišla je u Ukrajinu nakon tragedije u HE Kahovka - isporučeno je više od 150 tona. I tako sustavno prikupljamo pomoć za civile i vojsku u različitim smjerovima jednom svakih nekoliko mjeseci", kaže Marianna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć se inače prikuplja u suradnji s hrvatskom volonterskom organizacijom Dobro Dobrim DoDo.

U Chervonoj Kalyni obični Ukrajinci pomažu u sortiranju i pakiranju osnovnih potrepština za pogođene obitelji. Međutim, nije uvijek moguće pakirati pojedinačne komplete, jer svaka osoba ili obitelj ima svoje zahtjeve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Humanitarne isporuke iz Hrvatske u Ukrajinu postale su stalne, jer i danas ima dosta zahtjeva za pomoć. Najčešće šaljemo prehrambene proizvode, odjeću, sredstva za higijenu, dječju hranu, kolica, lijekove, madrace, kao i stočnu hranu", – dodaje Alina.

Dobrotvorna zaklada također pomaže vojnim bolnicama sa zavojima, dezinficijensima, kirurškim instrumentima i medicinskom opremom - štakama, hodalicama, ortozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marianna Kovenia rekla je da raseljenici u Hrvatskoj redovito posjećuju ukrajinske vojnike koji su na rehabilitaciji u inozemstvu. “Zahtjevi momaka su minimalni – punjač za mobitel, voće, minimalna sportska oprema za rehabilitaciju, cigarete ili odjeća. Djevojke se okupe, kupe i odu vojnicima. Ali ovdje se ne radi samo o pomoći, već i općenitoj podršci Ukrajinaca međusobno", dodala je.

Blagdani za djecu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2023. godine Favbet Foundation organizirao je proslavu blagdana za djecu u Zagrebu, a pojedine proslave blagdana posjetio je i predsjednik Zaklade Favbet Andrii Matiukha. Djecu je čekao i zabavni program s aktivnostima i razvojnim igrama.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo