U susret autentičnosti / Rustikalni doživljaji Sjeverne Hrvatske

Image
Foto: TZG Varaždin

Iskoristite jedinstvenu priliku za bijeg u prošlost. Varaždinska županija prepuna je autentičnih rustikalnih doživljaja gdje očuvana tradicija poziva posjetitelje da osjete dušu ovog kraja. Etnografske zbirke, etno parkovi i manifestacije posvećene tradicionalnim zanatima i jelima na trenutak će vas odvesti u drugačiji svijet.

28.6.2024.
0:01
TZG Varaždin
VOYO logo

Etnografske zbirke - čuvari tradicije

Jedan od dragulja ruralnog turizma u Varaždinskoj županiji su etnografske zbirke koje svjedoče o bogatoj povijesti i kulturnom nasljeđu. Uz najopsežniji, etnografski odjel Gradskoj muzeja Varaždin, Etno park Gradišće u Madžarevu pruža autentičan uvid u život i običaje prošlih vremena. Tri tradicijske kućice, okružene zelenilom, čuvaju etnografske predmete i priče koje oživljavaju zaboravljeni život ovoga kraja. Svaki predmet priča svoju priču, a svaki kutak ovog parka odiše autentičnošću i toplinom.

Image
Foto: Domagoj Sever

Čipkarstvo Lepoglava

Etno parkovi - živa povijest na otvorenom

Etno parkovi zaista predstavljaju živu povijest na otvorenom. Istražite tradicionalne zagorske kuće, gospodarske zgrade i vrtove. Svaka građevina svjedoči o nekadašnjem načinu života i rada, dok se posjetitelji mogu opustiti u mirnom okruženju prekrasne prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pozgaj-Jurinec photography

Manifestacije – doživljaj prošlih vremena

Većina manifestacija Varaždinske županije slavi tradiciju i kulturno nasljeđe. Ipak, pojedine su baš posvećene konkretnoj temi. Dani pere u Novom Marofu su jedinstvena manifestacija posvećena tradicionalnoj slastici – peri. Ovo je jedna od brojnih manifestacija koja okuplja lokalne proizvođače i posjetitelje u slavlju okusa i običaja svojeg kraja. Rudarski cener u Ivancu, trkačka je manifestacija koja oživljava rudarsku tradiciju, nudi poseban doživljaj aktivnog odmora u prirodi, spajajući rekreaciju i povijest na jedinstven način.

Image
Foto: TZG Varaždin

Festival varaždinskih dvorišta

Tradicionalni zanati: umijeće predaka

Tradicionalni zanati, poput tkanja, lončarstva i izrade drvenih igračaka, još uvijek žive u malim seoskim radionicama širom županije. Posjetitelji mogu sudjelovati u radionicama i naučiti vještine koje su se prenosile generacijama.. U mjestu Klenovnik, kod svjećarsko-medičarskog obrta „Slavica“ možete dogovoriti radionicu izrade licitarskih srca i napraviti vlastiti UNESCO zaštićeni suvenir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Licitarstvo

Gastronomija: okusi prošlosti

Tradicionalna jela, pripremljena prema starim receptima, oduševit će svakog gurmana. Varaždinski klipiči, štrukli, zelje i bučino ulje samo su neki od specijaliteta koje možete kušati u lokalnim seoskim domaćinstvima. Ovdje se hrana priprema s ljubavlju i pažnjom, koristeći svježe, domaće namirnice.

Image
Foto: Pomper

Tradicijska kuća

Seoska domaćinstva: toplina i gostoprimstvo

Posjetitelji koji žele doživjeti pravi seoski život mogu odsjesti u autentičnim seoskim domaćinstvima, u tradicionalno uređenim kućama, okruženim vinogradima i vrtovima.. Obitelji mogu uživati u ambijentu i domaćoj kuhinji, dok će se djeca zabavljati na igralištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: TZG Varaždin

Varaždinski klipič

Posebno mjesto u tradiciji zauzima i čuvena Lepoglavska čipka, čiji su fini, ručno rađeni uzorci prava umjetnička djela koja svjedoče o vještini i kreativnosti ovdašnjih ljudi. Kroz etnografske zbirke, etno parkove, manifestacije, tradicionalne zanate i gastronomiju, Varaždinska županija je riznica autentičnih rustikalnih doživljaja koja posjetiteljima nudi jedinstvenu priliku da prožive trenutak prošlih vremena.

Image
Foto: TZG Novi Marof

PERA - tradicijski kolač

Image
Foto: Matthew Nelson

Tradicija

Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo