Play ponuda

10 razloga za kupnju e-bicikla! Hervis HR / Od praktičnosti za vožnju na posao do manjih troškova i ekološke prihvatljivosti, otkrijte 10 razloga zašto biste trebali kupiti e-bicikl!

Image

E-bicikli su sve popularniji oblik prijevoza u Hrvatskoj i diljem svijeta. U ovom članku navodi se 10 razloga za kupnju e-bicikla, uključujući praktičnost za vožnju na posao, razgibavanje i rekreaciju, manje troškove i ekološku prihvatljivost.

28.3.2023.
0:01

Također se navodi da vozači e-bicikala više vremena provode na cesti i prijeđu veću kilometražu nego vozači klasičnih bicikala. Nadalje, e-bicikli su jednako sigurni kao i obični bicikli, a predstavljaju i zabavnu i uzbudljivu vožnju.

E-bicikli su jedan od najpovoljnijih i energetski najučinkovitijih vrsta prijevoza, a popularnost im već godinama ne opada. Evo i zašto!

Prodaja bicikla je čak i prije pandemije korona virusa imala uzlaznu putanju u cijelom svijetu. U Hrvatskoj se, prema neslužbenim podacima, svake godine proda do 125 tisuća novih bicikala, među kojima su i oni „na struju“. Takve e-jurilice na dva kotača su sve popularnije jer su brže, praktičnije i zabavnije, a vozača mogu odvesti na mjesta na kojima se dosad nije usudio voziti!

Već duže vrijeme razmišljate o nabavi novog električnog bicikla? Prođite s nama kroz 10 poučnih i inspirativnih činjenica o e-biciklima koje će vam pomoći da već danas donesete konačnu odluku!

1. Fantastična mašina za vježbanje

Želite se malo razgibati i odraditi aerobni trening, ali vam se ne sviđa ideja o odlasku u teretanu? Tada je električni bicikl izvrsna opcija jer zahvaljujući njemu možete vježbati i dok se krećete biciklističkim stazama oko jezera ili vozite po omiljenim šumskim putevima na obližnjoj planini.

Električni bicikli često se susreću sa skepsom jer je nekima upitno električno pružanja pomoći pri vožnji. Međutim, mnoga su testiranja pokazala da vožnja biciklom na strujni pogon ipak može poboljšati kondiciju jer vozača tjera da pomiče granice izdržljivosti, a zahvaljujući struji neće biti toliko umoran kao kad bi vozio klasičan bicikl.

2. Do posla bez kapi znoja

Uz pomoć struje lako je putovati i na posao. Ne pedaliraš, a krećeš se! Voziš, a ne znojiš se! Juriš, a ne stojiš u prometnim gužvama, ne živciraš se ako autobus kasni i ne razmišljaš gdje ćeš parkirati auto. Zbog toga e-bicikle obožavaju studenti, zaposlenici koji do posla moraju promijeniti nekoliko javnih prijevoznih sredstva…

3. Natjerat će vas da češće pedalirate

Vlasnici bicikala s električnim motorima svoje ljubimce voze i u slobodno vrijeme, bilo da odlaze u trgovinu, istražuju svoj grad, idu na piknik s obitelji ili na izlet. U jednom istraživanju provedenom na 10.000 biciklista u sedam europskih zemalja otkriveno je da vozači e-bicikala više vremena provode na cesti i pod kotačima tjedno prijeđu i do 250% veću kilometražu nego što su ranije činili s običnim biciklom.

4. Postoje e-bicikli za svaku namjenu

Električni gradski bicikli idealni su za vožnju po gradskom asfaltu, brdski bicikli za iskusne vozače koji su u čestoj potrazi za adrenalinom, cestovni modeli za najizdržljivije, sklopivi za one koji žive u udaljenim mjestima pa na putu do posla mijenjaju nekoliko javnih vrsta prijevoza (vlak, autobus…), potom teretni, za vožnju po snijegu ili pijesku, za prijevoz djece… U svijetu e-bicikala zaista će svatko pronaći najbolji model za sebe.

5. Uspon na brdo pretvara u mačji kašalj

Znate onaj osjećaj grčenja dok vozite bicikl uzbrdo? E pa uz električni brdski bicikl to je prošlost! Bili vi u dobroj fizičkoj formi ili ne, tu groznu uzbrdicu prijeći ćete s lakoćom uz maksimalnu brzinu od 25 kilometara na sat! Više niti jedna uzbrdica ili sličan grozan teren neće ostaviti gorak okus u ustima, već će ga zamijeniti smiješak od uha do uha.

shimmer fallback
shimmer fallback

6. Bit ćete u korak s bržim biciklistima

Jedna od značajnijih prednosti e-bicikala je mogućnost držanja koraka s bržim vozačima. Mnogi ljudi vole pedalirati u društvu, ali nažalost odustanu čim shvate da sporije voze od ostalih članova ekipe. Vozačima slabije kondicije, starijima ili djeci pomaže motor na struju, pa se više neće osjećati krivim što zadržavaju druge.

6. Nije štetan za okoliš

U slučaju da niste znali, e-bicikli su jedan od ekološki najprihvatljivijih prijevoznih sredstava. Za razliku od automobila, autobusa, skutera, motora i sl., e-bike ne stvara štetne plinove i time ne pridonosi zagađenju zraka niti klimatskim promjenama. Izuzetno je tih, a da biste njime mogli upravljati na prometnicama ne treba vam vozačka dozvola.

7. Jednako siguran kao i običan bicikl

Većina biciklističkih nesreća događa se na cesti, točnije na kolniku i raskrižjima jer je u mnogim mjestima biciklistička infrastruktura nerazvijena. U usporedbi s vozačima klasičnih bicikala, vozači e-bikeova ipak nešto lakše drže korak s tijekom prometa, pa će ih manje automobila, autobusa i kamiona morati pretjecati.

8. Štedi vaš novac

Vjerovali ili ne, e-bicikli mogu pomoći uštedjeti novac na nekoliko načina. Prvo što ćete primijetiti su sve manji troškovi za gorivo ili javni prijevoz. Drugo, više vam ne treba godišnja karta za parking. Treće, e-bike zahtjeva manje održavanja nego automobil. Četvrto, dijelovi su im jeftiniji.

Dobar motiv za nabavu električnog bicikla je i činjenica da se posljednjih nekoliko godina nude i državni poticaji za kupnju istog.

9. Savršeni su za starije ljude i one sa zdravstvenim problemima

E-bicikli mogu pomoći starijim ljudima da ostanu aktivni i u trećoj životnoj dobi. Lakše će se kretati gradom bez potrebe da se oslanjaju na nekoga drugoga, i nikada se neće morati brinuti hoće li se umoriti jer će im bicikl s motorom dati dodatan vjetar u leđa.

10. E-bicikli su ZABAVNI!

Ne vjerujete nam? Pogledajte nakratko ljude koji već voze električne bicikle. Bilo da ih voze prvi ili stoti put, gotovo svi imaju isti veliki smiješak na licu, a ponekad se može čuti i simpatičan vrisak od veselja!

Bicikli s električnim motorom su praktični, ekološki prihvatljivi i omogućuju svim osobama da u potpunosti uživaju u vožnji na dva kotača. Da biste doživjeli taj osjećaj slobode kretanja treba vam prikladan e-bike i kvalitetna oprema za bicikle – pronađite ih na jednom mjestu, u najbližoj prodavaonici poznate sportske trgovine Hervis ili njihovom web shopu!