Zbog toga donosimo dva hit recepta za mesne specijalitete gotove za svega pola sata kojima ćete lako započeti novu tradiciju mesnih blagdanskih obroka. Da, dobro ste pročitali: gotovih u samo trideset minuta. Zašto je to važno? Zna se da blagdansko razdoblje mnogima donosi i povećanu razinu tjeskobe. No ne mora biti tako. Ove godine započnite novu tradiciju i sebe stavite na prvo mjesto. Jedan trik je korištenje 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina 'Quick & Easy' bez aditiva i konzervansa. Pomoći će da u blagdanima konačno uživate više, opušteni i zadovoljni.
RECEPT: Lungić iz pećnice s kus-kus salatom
Sastojci za četiri porcije:
• 500 g svinjskog filea (lungića)
• 2 žlice maslinovog ulja
• 1/4 vrećice Kotányi Quick&Easy mješavine začina za svinjetinu
Kus-kus salata:
• 250 g kus-kusa
• 2 crvene jabuke
• 50 g grožđica
• 50 g lješnjaka
• 30 ml maslinovog ulja
• Sok i korica 1/2 limuna
• 1 žličica kopra, sitno sjeckanog
• Kotányi morska sol i crni papar, po ukusu
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lungić osušite papirnatim ubrusom, premažite maslinovim uljem i utrljajte mješavinu začina po mesu. Prebacite lungić u keramički pekač ili manji lim za pečenje te stavite u pećnicu i pecite 20-25 minuta. **
- Dok se lungić peče zakuhajte lonac vode i skuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju. Ostavite ga da se ohladi.
- Jabuke operite, očistite i nasjeckajte na kockice. Lješnjake stavite u manju tavu i tostirajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute. Prebacite ih na dasku i krupno nasjeckajte.
- Dodajte ulje, sok i koricu limuna, kopar, sol i papar u zdjelicu te dobro promiješajte. Ohlađeni kus-kus prebacite u veću zdjelu, dodajte jabuke, grožđice i lješnjake, prelijte pripremljenim dresingom i pomiješajte.
- Kad je lungić pečen izvadite ga iz pećnice, ostavite 2 minute na dasci, narežite na ploške debljine 1 cm te odmah poslužite uz kus-kus salatu.
** Vrijeme pečenja ovisi o veličini lungića.
RECEPT: Kotleti u kremastom umaku sa špinatom i sušenim rajčicama
Sastojci za 4 porcije:
• 4 svinjska kotleta (600 g, debljine oko 2 cm)
• 1 žlica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za kotlete
• 2 žlice ulja
• 30 g maslaca
• 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
• 1 žlica brašna
• 250 ml povrtnog temeljca
• 115 ml vrhnja za kuhanje
• 2 žlice sušenih rajčica
• 40 g parmezana, naribanog
• 100 g mladog špinata
Priprema:
- Kotlete prelijte 1 žlicom ulja i začinite Quick & Easy začinom za kotlete. Dobro utrljajte začin u meso.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatru i dodajte ostatak ulja i pola količine maslaca. Kad se maslac rastopio, dodajte kotlete i pecite oko 2 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite kotlete na tanjur i pokrijte ih aluminijskom folijom kako bi ostali topli.
- U tavu dodajte ostatak maslaca, češnjak i brašno te pržite 2 minute. Ulijte temeljac neprestano miješajući kako se umak ne bi zgrušao. Dodajte vrhnje, sušene rajčice i parmezan te kuhajte 2 minute.
- Vratite kotlete u tavu zajedno sa sokovima koje su pustili i nastavite kuhati još 5 minuta. Ubacite špinat, promiješajte i pustite da krčka 2 minute. Maknite s vatre i poslužite uz prilog i salatu po želji.
Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/