Kulinarski specijaliteti /

Blagdani u Beštiji mirišu na jabuke, janjetinu i kruške i zovu na još

Image
30.11.2022.
8:56
VOYO logo

Jabuke, kesteni, kukuruz, kruške, pagar i janjetina okosnica su blagdanskog menija kreativnog tima Beštije. S dirigentskom palicom u ruci, glavni chef Kristian Tari, uhvatio se u koštac s sezonskim namirnicama i pomno osmišljenim jelima dao novu dimenziju okusa i vizualnog identiteta.

Perjanica predjela, po onima koji su probali novitete ovog malog kulinarskog laboratorija u Masarykovoj 11, jest baba ghanoush, odnosno namaz od pečenih paprika, patlidžana, pekan oraha i baharata. Naravno, ne radi se o klasičnoj verziji ovog jela, nego o Beštijinoj izvedenici, koja osvaja na prvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Drugi novitet na novom meniju jest juha od mladog kukuruza i bučinog ulja. 'Sezona je kukuruza i bila bi šteta ne iskoristiti ga u bilo kojoj opciji, a nama se u juhi ovog puta činio u najboljem svijetlu!', kaže chef Kristian i ponosno otkriva treći novitet novog jelovnika, ceviche, u originalu peruansko jelo koje se sastoji od sirove ribe marinirane u limeti sa začinima, kuhanog batata, slatkog kukuruza i mariniranog luka. 'Mi ćemo ceviche raditi s komoračem,  da doda svježine, s  đumbirom, da unese pikantnosti, i završit ćemo sve s narom, a od ribe će biti dnevni ulov, kojeg nađemo na tržnici', priča Kristian. Još jedan novitet među predjelima jest rižoto od kruške i espume od plavog sira.

Image

Glavna jela Beštijinog trenutnog menija su nepretenciozna, a opet vrlo razigrana. Ona su splet namjera koje se događaju kada želite u jednom jelu probuditi stare uspomene, a u isto vrijeme kreirati i nova sjećanja, mirise i boje. Našao se tu i jedan vrlo zanimljiv i ne tako čest cut mesa; feather blade steake, koji se služi uz chips i wiskey pepper souce. 'Jedan vrlo zanimljiv steake od ramena, i idealan je medium rare pečen', tvrdi Kristian. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Na novom meniju je i pačji confit  s domaćim mlincima, gelom od cikle i ukiseljenom ciklom; savršena dekonstrukcija većini omiljenog nedjeljnog ručka, vrlo čestog na zagrebačkom i zagorskom području. Tu je i pagar file s palentom, jusom od pagara i beluga lećom. Riječ je o mediteranskom jelu, fileu ribe koji nije toliko čest u uobičajenoj restoranskoj ponudi, palenti koja razbija monotoniju i savršena je podloga jusu od pagara, k tome još dolazi beluga leća s umami okusom koji daje kompletan obol ovom jelu. 

Image

Za vegane Beštija je pripremila rižu od cvjetače, paljenog poriluka i kreme od mrkve. Posebno mjesto među glavnim jelima na jesenskom meniju imaju crne špagete od sipe s kremom od boba i pjenom od maslinovog ulja.

Ljubitelji slatkog bit će na posebnim mukama kada u ruke uzmu novi meni, jer vrlo se teško odlučiti za samo jedan desert od tri ponuđena. Veganski gluten free lava cake teško je zaobići, pogotovo zato što se služi s domaćim sladoledom od kokosa i badema.

Image

Apple pie svojim vas mirisom automatski vraća u djetinjstvo, no ne radi se o verziji kakvu su spremale naše bake. 'Radimo mousse od jabuke, ispod kojeg je prhko tijesto koje je glaziramo s bijelom čokoladom', objašnjava Kristian i dodaje kako pored pite, na crumbleu od keksa dolaze i jabuke macerirane u rumu. Obožavatelji čokolade doći će na svoje s Beštijinim choco mousseom.  Kratki opis ovog deserta bio bi čokolada, čokolada i opet čokolada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Restoran Beštija itekako brine za prirodu, ekologiju i očuvanja planeta Zemlje. Voditeljima i svim članovima tima je jasno da se danas puno previše hrane baca te da je smanjivanje otpada prioritet, što na razini ugostiteljstva, tako i na razini kućanstva. Upravo stoga, pomno planiraju svakodnevnu kupnju hrane i vode računa da zero food waste bude stil života i rada. Što se manje hrane baci na dnevnom rangu, to je veći uspjeh za cijeli tim!

Uz sva jela s menija stručno osoblje Beštije preporučit će vam jedno od mnogobrojnih vina s vinske liste, pomno složene i odabrane od proizvođača ekološke i klasične proizvodnje, što domaćih, što inozemnih vinarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo