Bili smo na radionici šivanja s tetama iz Udruge Kamensko koje poručuju: „Svi mogu naučiti šivati - potrebna je samo želja za učenjem!“

10.11.2016.
0:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Probna kuća IKEA u Ilici na križanju s Frankopanskom, srijeda poslijepodne. Na jednom stolu četiri šivaće mašine, poznatije kao Singerice. Nisu industrijske jer ne bi bile sigurne za početnike. No, kada početnik tečno savlada šivanje na Singerici, koje su lagane i ugodne za rad, znat će šivati i na svakoj drugoj mašini, uvjerava Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko. Na drugom stolu nalazi se Burda, časopis s različitim modelima odjevnih predmeta. Tu je i krivuljar koji pomaže za precizno povlačenje linija, običan, nešto tanji papir s kojeg se kopiraju linije s krojnog arka i škare. Za ovim stolom vlada Anita, inače nije radila u tvrtki Kamensko, ali ju je zbog njezine stručnosti i truda Udruga Kamensko prihvatila i pružila joj priliku da radi ono što najbolje zna i voli. Sada svoje znanje prenosi svima onima koji žele naučiti šivati, neovisno o njihovom početnom znanju jer, upozorava Đurđa, imali su do sada različitih učenika. Jedan od njih, Amerikanac, danas šije naprtnjače za penjanje, a svakim danom dobiva sve veći broj narudžbi.

Na radionici šivanja, Đurđa i Anita, uz pomoć Bibe i Mirjane, svoje su znanje prenosile članicama IKEA FAMILY programa koje su bile najbržeg prsta i uspješno se prijavile na besplatnu radionicu šivanja s tetama iz Udruge Kamensko. Prva radionica popunjena je u rekordnom roku, kažu nam u tvrtki IKEA, a tražila se i „karta“ više pozivima na call centar.

Da očekivanja polaznica prve radionice šivanja u suradnji Udruge Kamensko i tvrtke IKEA nisu iznevjerena, već na samom početku potvrđuje i Silvija (43) koja je prva uspješno sašila džep na pregači. „Oduševljena sam, osjećam se kao da sam puštena s lanca. Više od jednog desetljeća nisam šivala na mašini. Imam malu djevojčicu i redovito kupujem tkanine koje se samo talože jedne na drugu, a ja nikako da sjednem za mašinu“, govori Silvija koja se bavi kemijskim inženjeringom.

Kako bi Silvija uopće došla do faze šivanja džepa na pregači koju će moći ponijeti sa sobom kao podsjetnik na svoje početničke korake u šivanju, najprije je trebala savladati osnovne tehnike šivanja, poručuje Đurđa koja pažljivo promatra rad svake sudionice i motivira ih. Najprije ravno, potom kružno pa trokutasto, pa porubljivanje, a tek u završnoj fazi svaka polaznica radionice dobiva pregaču u ruku i džep koji mora našiti na nju. Uz Silviju, osnovne tehnike šivanja savladat će i Maja, inače magistrica ekonomije koja već pet godina traži novi posao. Tvrtka u kojoj je ranije radila, nažalost je propala, kaže Maja, koja ne gubi optimizam. Kaže kako uz svaku novu vještinu koju čovjek svlada, on više i vrijedi. Oduvijek je htjela naučiti šivati, poručuje, ali nikada se nije ohrabrila.

„Nema nekog trika kod uspješnog šivanja. Potrebno je što lakše tjerati šivaću mašinu da ona stigne odraditi sve te pokrete. Šivanje na šivaćoj mašini isto je kao vožnja autom, morate sigurno voziti kako biste stigli na odredište“, poručuje Biba Maji i drugim polaznicama radionice za prvim stolom. Za drugim stolom na kojem vlada Anita (s početka priče) koja polaznice uči kako izvaditi temeljni kroj, vrlo je živo (iako se ne čuje zvuk šivaćih mašina). Anita ih upozorava kako je važno pratiti smjer niti koji uvijek mora biti paralelan s rubom materijala, a pokazuje im to na primjeru suknje. Znatiželjne polaznice postavljaju pitanja o tome kako napraviti falde na suknji, a zanima ih i kako mogu znati koliko je materijala potrebno za odabrani odjevni predmet. Među njima je i studentica arhitekture koja je oduvijek htjela naučiti šivati, ali ranije nije imala vremena. Sada je, igrom slučaja, budući da je upisala parcijalu, imala vremena za savladavanje ove vještine. Ponosit će se, kaže, mama i baka jer one znaju dobro šivati. Pridružuje im se i Đurđa i uz trikove o šivanju, polaznicama dijeli i nekoliko životnih, motivirajućih savjeta. Poručila im je kako nikada ne smiju odustati od svojih snova i kako će svatko dobiti svojih pet minuta, a onima koji iz početničke žele doći do naprednije faze u šivanju, rekla je da je jedino važno da to jako žele. Kad to jako žele, kaže Đurđa, onda ništa nije teško.

Šivaće mašine polako se gase. Prva radionica šivanja s tetama iz Udruge Kamensko završena je, a Đurđa ponosno ističe kako su sve polaznice uspješno savladale predviđeno gradivo. Neke od njih, dodaje, već su im ostavile svoj kontakt jer bi htjele nastaviti s temeljitim edukacijama krojenja i šivanja koje pruža Udruga Kamensko u Ulici Rudolfa Bićanića 4.

Ovo nije prva suradnja tvrtke IKEA i Udruge Kamensko. Podsjetimo, podupirući socijalno poduzetništvo, u robnoj kući IKEA Zagreb dvije članice Udruge pružaju usluge mjerenja, šivanja i krojenja na tekstilima kupljenima u robnoj kući IKEA te savjetuju posjetitelje robne kuće na Odjelu za tekstil.

Ako i vi nikada niste ni probali šivati, a želite savladati osnovne tehnike šivanja ili već dugo niste šivali i želite obnoviti svoje znanje, u Probnoj kući IKEA najavljuju dodatne radionice šivanja s tetama iz Udruge Kamensko, i to već 23. studenog.

Kako biste se uspješno prijavili u radionicu, potrebno je jedino biti član IKEA FAMILY programa i pratiti stranicu vizijadoma.hr/probna_kuca putem koje se prijavljujete na ovu, ali druge radionice koje očekuju građane do kraja prosinca u Probnoj kući IKEA.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali