Play ponuda

Xiu Xiu i Lali Puna zatvaraju Muzički salon

shimmer fallback

Za sam kraj sezone, Muzički salon u nedjelju, 30. svibnja u Teatar &TD dovodi dvije odlične glazbene poslastice, američki bend Xiu Xiu te njemački Lali Punu.

24.5.2010.
13:46
Play ponuda

I za sam kraj koncertne sezone koju vam je u proteklih devet mjeseci priuštila Kultura promjene SC-a po tko zna koji put se dogodilo da su se europske turneje dragih nam izvođača preklopile upravo u Zagrebu. Tko bi prije 6 godina, kad su prvi put Xiu Xiu došli u Zagreb, rekao da će taj neobičan eksperimetalni pop bend samozatajnog Jamiea Stewarta doprijeti do šireg slušateljstva. No čini se da su ljudi postali željni drugačije glazbe pa je tako ovaj duet neobična imena, te još neobičnije tematike kojom se njihove pjesme bave, postao jednim od najhvaljenijih američkih indie rock bendova danas.

Nastali pod neupitnim utjecajem britanskog post punka i bendova poput Joy Division, Magazine ili The Cure, Xiu Xiu se super opušteno snalaze u pop, baš kao i u eksperimentalnim rock te elektronskim vodama. Zbog toga je njihovu glazbu dosta teško svesti na par standardno-opisnih riječi, jer će vam se dogoditi da iz prekrasne melodije neočekivano uletite u potpunu kakofoniju ili pak nekakav banalni solo na sintu, nakon čega jednostavno ostajete bez teksta jer u konačnici sve savršeno funkcionira a vi ste baš zbog toga zbunjeni. Za razliku od Xiu Xiu, Lali Puna su neko vrijeme proveli izvan fokusa javnosti, što ni ne treba čuditi ako se zna koliko su članovi ove grupe zauzeti raznim drugim projektima, a u zadnje vrijeme se to odnosilo u prvom redu na The Notwist, čiji pjevač, gitarist i suosnivač Markus Acher, zajedno s prekrasnom mu životnom suputnicom Valerie Trebeljahr, i u Lali Puna ima ključnu ulogu.

Nakon šestogodišnje diskografske pauze, upravo objavljenim albumom "Our Inventions" Lali Puna u prvi plan vraćaju programirane ritmove nerijetko obogaćene suptilnim zvucima vibrafona, čime su se odmakli od prethodnika kojim su dominirale, katkad i vrlo glasne gitare.

No zato je glas Valerie Trebeljahr i dalje jednako zavodljiv, te daje poseban pečat glazbi ove kraut-electro-pop grupe čiji su prethodni, sada već davni, nastupi u Zagrebu bili s razlogom rasprodani.

Koncert započinje u 21 sat. Upad je 80 odnosno 100 kuna.

Play ponuda
Play ponuda