Play ponuda

Sačuvajte skupocjene parfeme od kvarenja!

shimmer fallback

Nikome nije jasno čemu služe prelijepe bočice parfema ako ih moramo čuvati na tamnom, suhom i po mogućnosti ne previše toplom mjestu.

10.11.2011.
10:05
Play ponuda

Vjerojatno nema žene koja ne voli svoje prelijepe bočice skupocjenih parfema staviti na mjesto gdje će im biti lako dostupni, ali i gdje će ih svi vidjeti i diviti im se. No, jeste li znali da upravo to 'počasno' mjesto, bilo da je ono u kupaonici toaletnom stoliću ili na nekoj polici, najčešće i nije najbolje mjesto za držanje parfema. Osim što parfemi imaju rok trajanja, podložni su i raznim vanjskim utjecajima, kao što je svjetlost, vlaga i toplina.

Ukoliko parfem držite u dobrim uvjetima, on vam može trajati godinama, što bi naposljetku svima trebao biti cilj jer parfemi danas koštaju pravo malo bogatstvo. Možda vam se naše upute neće svidjeti, no one su jedina šansa da vam nakon već nekoliko mjeseci parfem ne promijeni miris boju.

Svjetlost

Svjetlost, bila ona umjetna ili prirodna, jedan je od najvećih neprijatelja parfema. Naime, većina žena napravi najveću grešku koju može, a to je da svoje parfeme izloži na vidljivo mjesto gdje su podložni svim mogućim utjecajima, pa tako i svjetlu. Naime, svjetlost uzrokuje kemijske reakcije u parfemu, posebno kod hlapljivih sastojaka, koji zbog svjetlosti ili promjene svoju strukturu ili jednostavno ishlape!

Ono što je još nevjerojatnije je to da se kemijske reakcije u parfemu počinju događati nakon samo nekoliko sati izlaganja parfema svjetlosti. Zato, ako je vaša bočica predivna, najbolje bi je bilo čuvati na tamnom mjestu, primjerice u njezinoj originalnoj kutijici, u ormaru ili na nekom drugom mjestu. Dakle, ako su vam parfemi izloženi svjetlosti, maknite ih s tog položaja, stavite ih na bilo koje mjesto koje ima vrlo malo ili uopće nema svjetlosti.

Vrućina i hladnoća

Drugi neprijatelj problema je vrućina (i hladnoća). Savršeno bi bilo da parfeme čuvate na maksimalnoj temperaturi do 22°C. Iako će neki preporučiti da ih možete držati u hladnjaku, to nikako nije poželjno jer su u hladnjaku temperature preniske. Jedno od najgorih mjesta na kojem možete držati parfeme je kupaonica, jer je to prostorija u kojoj se događaju najveće promjene temperature zraka i vlage, što znači da su vaši parfemi svakodnevno izloženi velikim promjenama temperature i uveliko ćete im skratiti vijek trajanja.

Dakle, parfeme uklonite iz kupaonice ili blizine bilo kakvih izvora topline. Kao što parfeme morate čuvati od visokih temperatura, tako morate i od niskih. Na niskim temperaturama ulja ili neki drugi kemijski spojevi koji se nalaze u parfemu počinju mijenjati svoju strukturu. Zbog toga parfeme nikako nemojte držati u, primjerice, hladnjaku jer su temperature (oko 4°C) jednostavno preniske.

Zrak i vlaga

Većina današnjih parfema na sebi ima prskalicu (sprej) koja uvelike olakšava nanošenje, ali isto tako minimalizira pristup zraka. No, neki parfemi nemaju prskalice, pa svaki put kada ih želite nanijeti morate otvoriti bočicu, što dozvoljava ulazak zraka. Na žalost, u tom vam slučaju ne možemo pomoći.

Parfeme ne možete držati u vakumu, ali na kraju krajeva oni su ipak potrošna roba. Ono što možete učiniti je da parfem premjestite u bočicu koja ima sprej, no takve bočice često nisu toliko kvalitetne, pa će zrak ionako dopirati do parfema. Bilo kako bilo, ipak je najvažnije da parfeme maknete iz vlažnih prostora.

Rok trajanja

Na žalost, ne možete znati koliko će vam parfem trajati. Neki parfemi, bez obzira na sve vanjske utjecaje, mogu trajati i desetljećima, dok će drugi nakon već nekoliko mjeseci početi gubiti originalan miris. Sve to ovisi o kemijskim spojevima koji variraju od parfema do parfema. Rok trajanja prosječnog današnjeg parfema je tri godine, i to ako nije otvaran, te između šest i 18 mjeseci ako je otvoren, što i nije neki dugi period, pa ga većina žena ne stigne potrošiti.

Kada primijetite da je parfem u bočici promijenio boju ili da više nema isti miris kao nekada, znači da više nije poželjan za uporabu, a može doći i do iritacije kože. Naravno, na vama je da odlučite hoćete li ga baciti ili zadržati zbog lijepe bočice.

žena.hr

Play ponuda
Play ponuda