Blagdanski je tjedan pred nama, a domove nam zagrijava kuhinja i slasna jela koja se u njoj prave. Božićni serijal chefa Tomislava Špičeka, 'Domaće i tradicionalno', donosi nam najbolje recepte koji će nam upotpuniti blagdane. U pripremi patke s mlincima Tomislavu se pridružio Marko Braić iz serije 'San snova'. Jako ga je zanimalo zašto se za blagdane priprema patka.
"Obično vele da se za Božić jede perad, a da se za Novu godinu jede odojak. Kod nas u Zagorju je purica običaj ili ostala perad", objasnio je Tomislav tradiciju iza pripreme sličnih recepata u blagdansko vrijeme.
Patka je prethodno nasoljena, a zatim se stavlja u kipuću vodu. Uz patku, Tomislav i Marko pripremili su mlince koje su prelivali vrhnjem za kuhanjem i svježim sirom. Chef je to nazvao 'lazanje od mlinaca', a kao salatu pripremili su ciklu s preljevom od milerama i hrena. Sve sastojke možete pronaći u SPAR-u.
Recept za patku s mlincima
Sastojci:
- patka 2kg
- 400g S-BUDGET mlinaca
- 300g S-BUDGET svježeg sira
- 1 litra SPAR vrhnja za kuhanje
- 2 jaja SPAR Vrtovi Hrvatske
- 500g kuhane cikle
- 50g SPAR hrena
- 200g SPAR milerama
- 30ml SPAR Premium bučinog uja
- muškatni oraščić
Priprema:
Patku prokuhajte u vodi 10 minuta pa ju posolite i pecite na 180 stupnjeva oko 150 minuta. Masnoću od patke sačuvajte za mlince. Promiješajte vrhnje za kuhanje, sir i jaja. Začinite muškatnim oraščićem. Slažite red mlinaca, premažite ih dobivenom smjesom i polijte s masnoćom od pečenja. Tako radite u slojevima dok ne potrošite mlince. Pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta na 180 stupnjeva. Ciklu narežite na kriške i začinite. Promiješajte mileram i hren te prelijte preko cikle.
"Trk u kuhinju i napravite nešto ovako ukusno i razveselite svoje voljene. Uživajte i sretni blagdani", rekao je Marko koji nije skrivao da uživa u Špičekovom receptu. Nadamo se da ćete ga i vi isprobati ovih blagdana jer je jednostavan, a jako ukusan. Uz to, goste ćete sigurno zadiviti inovativnim lazanjama od mlinaca.
Dobar vam tek!
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.