Riješeni najveći 'misteriji': Pravila uređenja spavaće sobe

shimmer fallback

Opravdano strogih stavova dizajnerica Elaine Griffin hodajuća je enciklopedija kada je riječ o proporcijama u unutarnjem uređenju.

23.9.2013.
9:16
Play logo

Slike

'Nakon kreveta, zid iza njega je najvidljiviji dio u spavaćoj sobi zato ga nemojte ostaviti praznim', kaže Griffin. Stavite na taj zid nešto što će vam izmamiti osmijeh na lice. Pripazite da umjetničko djelo ne zauzima više od dvije trećine područja iznad uzglavlja te da ne izlazi izvan okvira kreveta. Klonite se minijatura osim ako imate krevet s baldahinom jer će on već sam po sebi popuniti taj prostor.

Uzglavlje

'Volim kad je uzglavlje kreveta visoko oko 1,2 metra tako da se još uvijek vidi kada su jastuci uspravno postavljeni, ali da ne dominira ostalim namještajem', kaže Griffin. Sve što je više od toga od sobe s niskim stropovima napravi špilju. Visoki stropovi mogu se nositi s višim uzglavljem, ali onda morate uskladiti i ostali namještaj kako bi soba izgledala uravnoteženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćni ormarići

Griffin predlaže da budu nekoliko centimetara niži od kreveta. Ormarići ne moraju biti identični, ali moraju biti iste visine.

Lampe

Lampe koje stoje pored kreveta trebaju biti visoke 60 do 70 centimetara. 'Ne želite sićušnu lampicu na velikom stolu ili mali stolić s ogromnom lampom', kaže Griffin. 'Iako lampe ne moraju biti usklađene, ipak je cjelokupni izgled sobe dorečeniji ako se lampe slažu'. Vrhovi lampi trebali bi biti iste visine, ako se visine malo razlikuju, možete sve zavarati tako da stavite nekoliko knjiga ispod postolja niže lampe. Ako je u pitanju manji prostor, umjesto lampi okruglog sjenila, birajte ovalne ili pravokutne.

Jastuci

Neka budu najmanje četiri jastuka poredana po veličini. Dakle, veći ukrasni jastuci idu prije onih za spavanje. Možete još dodati i ukrasne jastučiće. 'Bez obzira koliko jastuka imate tajna je u različitim veličinama i držite se poretka', otkriva Griffin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekrivač

Griffin smatra kako svaki krevet treba imati prekrivač koji će visjeti 15 do 30 centimetara sa strane. Imate li veliki krevet koristite 'dupli' prekrivač jer će standardne dimenzije biti premale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klupa

Klupa u podnožju kreveta neka bude dvije trećine širine okvira kreveta. Visina nije tako strogo određena. Međutim, ukoliko nemate veliku sobu možete i bez nje kako prostorija ne bi izgledala prenatrpano.

Tepih

Treba biti znatno veći od kreveta. Barem 30 centimetara. Krevet ne mora biti potpuno na tepihu. Možete tepih povući u stranu ukoliko to odgovara prostoru. Ako su vam draži manji tepisi, stavite po jedan sa svake strane kreveta ispred noćnih ormarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stolica

Obično 60 centimetara duboka i isto toliko široka. Stolica u spavaćoj sobi treba biti usklađena s oblikom kreveta. Možete je koristiti kako biste popunili prazan kut sobe ili u prostoru između dva prozora, ali na način da stane između njih, a ne da zaklanja pogled. Griffin savjetuje da na tu stolicu ne stavljate jastučiće jer, namjeravali to vi ili ne, na njoj ćete gomilati odjeću i torbe.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo