Amerikanci bi da prave nacionalni park na Mesecu

Zaštita mesta gde je Apollo sleteo

14.7.2013.
14:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novi predlog zakona predstavljen pred američkim Kongresom trebalo bi da učini mesto sletanja Apollo misije na Mesecu Nacionalnim istorijskim parkom, prenosi B92.

Dona Edvards iz Republikanske partije predložila je ovaj zakon u ponedeljak 8. jula Komitetu za nauku, svemir i tehnologije, kao i Komitetu za prirodne resurse.

Navodeći da je Apollo program jedan od najvećih uspeha u istoriji Amerike, predlog ističe i da je “neophodno zaštititi mesta na koja je Apollo sleteo” budući da sve više stranih država ima program istraživanja Meseca.

Predlog poziva da zakon stupi na snagu ne kasnije od godinu dana od usvajanja, kao i “ustanovljavanje jedinice” zadužene za taj Nacionalni istorijski park.

Stvaranje takvog parka proširiće zaštitu i očuvanje mesta sletanja Apollo misije i “pružiti veće priznanje ovom jedinstvenom poduhvatu u američkoj istoriji”.

“Mesta sletanja Apollo misije na Mesecu” se u predlogu zakona odnose na sva mesta koja su dotakli instrumenti i astronauti u Apollo programu između 1969. i 1972.

Predlog ističe i značaj artefakata na površini meseca povezanih sa neuspešnom Apollo 13 misijom “koja se srušila na površinu Meseca 14. aprila 1970”.

Na šta se tačno odnosi ovaj stav predloženog zakona, ne piše, ali je poznato da je Saturn IVB udario u mesec severno od Mora Poznanstva i napravio krater prečnika od oko 30 metara.

Sekretarijat unutrašnjih poslova SAD trebalo bi da bude administrator istorijskog parka i sarađivao bi sa NASA u okviru ugovora koji uređuje dužnosti i odgovornosti.

One bi obuhvatale obezbeđivanje adekvatnog pregledanja mesta na koja je sleteo Apollo, uređivanje pristupa tim mestima, uključujući i koordinaciju sa drugim zemljama koje imaju svemirske programe i obezbeđivanje tačne katalogizacije predmeta u parku (u saradnji sa direktorom Smitsonijana).

Predlog takođe poziva nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova i NASA da “potvrde mesto sletanja Apollo 11 Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) za priznavanje statusa Svetske baštine” ne kasnije od jedne godine od proglašenja tih delova Meseca nacionalnim parkom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali