Najbrži čitatelj koji je prvi točno odgovori na kviz koji smo objavili u četvrtak, 24. siječnja u jutarnjim satima dobio je jedan primjerak knjige.
Dobitnik: Lea Kovačević
Pravila nagradnjača saznajte ovdje.
Prekrasno ilustrirana i tvrdo ukoričena knjiga Emmanuela Hadjiandreoua i Stevea Paintera donosi šezdesetak jednostavnih recepata iz cijeloga svijeta koji će oduševiti gurmane zaljubljene u prozračne ciabatte, mirišljave focaccie s maslinama, rajčicama, lukom i ružmarinom, božanstvene kroasane i brioše...
Gozbu inspiriranu receptima iz raskošne knjige neće propustiti ni osobe koje izbjegavaju gluten i kvasac. Za njih je Hadjiandreou pripremio niz recepata na temelju kiseloga tijesta, od nagrađivanoga seljačkoga kruha, grisina, kruha s rajčicama i crnim kimom, preko nesvakidašnjih delicija poput kruha s ciklom, kruha sa suhim smokvama, orasima i anisom ili kruha s čokoladom i grožđicama.
Iako se posljednjih godina u pekarnicama, velikim trgovinama i na tržnicama mogu naći sve moguće vrste kruha, ljudi danas ponovo otkrivaju čari pečenja vlastita kruha. Čine to iz dva razloga: zato što mogu uštedjeti i zato što žele poboljšati kvalitetu vlastitoga zdravlja pripremajući prirodnu i zdravu hranu.
Ljubitelji kvalitetnoga kruha imaju što naučiti od Emmanuela Hadjiandreoua, majstora pekarstva koji za svoje kruhove često dobiva nagrade. U svojoj prvoj knjizi, koja je na hrvatsko tržište stigla zahvaljujući Školskoj knjizi, objašnjava kako, korak po korak, napraviti kruh.
Više: U knjizi ćete naći detaljne upute i savjete za uspješno pravljenje kruha. Naučit ćete što se događa s brašnom i kvascem, kako napraviti vlastitu starter-kulturu za kiselo tijesto te koji vam je kuhinjski pribor potreban kako bi priprema bila što jednostavnija. Saznat ćete, također, kako napraviti popularni kruh sa sodom bikarbonom, kao i obični bijeli kruh, u čemu će vam pomoći jasne fotografije koje prate cijeli tijek pripreme kruha. Na taj način ovladat ćete umijećem pravljenja cijele palete kruhova s kvascem kao što su bagel peciva, talijanska ciabatta, kruh s orasima i kruh s pivom. Upoznat ćete i egzotične vrste poput grčkoga slatkoga tsourekija, hebrejskoga challaha, pita kruha, armenijskoga tankog kruha...
Posebno poglavlje posvećeno je kruhovima bez pšenice ili bezglutenskim kruhovima koji nisu namijenjeni samo onima sa zdravstvenim problemima. Raž i pir postaju sve popularniji pekarski sastojci, a miješanjem kukuruznog, rižinog, krumpirovog i heljdinog brašna može se dobiti izvrstan kruh. Hadjiandreou i u toj kategoriji donosi recepte za nesvakidašnje delicije, poput raženoga kruha sa suhim šljivama i paprom. Sve koji izbjegavaju kvasac obradovat će dvadesetak recepata za kruh s kiselim tijestom, koji inače spada u vrhunac pekarskoga umijeće. S malo starter-kulture pripremljene kod kuće uvijek možete imati osnovu za novi kruh. Na taj drevni način možete napraviti raženi kruh s kiselim tijestom i kuminom, ili kruh s lješnjacima i grožđicama, pogaču s pikantnim sirom i začinskim biljem...
Zanimljivo je da je autor knjige osvojio nagradu Soil Association Organic Food upravo za kruh s kiselim tijestom koji je pripremao za Daylesford, tvrtku koja se bavi prodajom i proizvodnjom organske hrane na vlastitoj farmi u Oxfordshireu.
Na kraju, u poglavlju Peciva i kolači, kriju se poslastice koje bi svakome mogle uljepšati dan. Osim njemačkog stollena, britanskih peciva hot cross buns i francuskog brioša, i ovdje ćete pronaći ideje za recepte iz cijelog svijeta.
Svima koji vole kuhati ova će knjiga otkriti čarobni užitak pečenja vlastita kruha prema naputcima inovativnoga majstora kojemu je krajnji cilj napraviti kruh bogatoga, punog okusa i fine kore.
arti-201211230152006