100.000 katolika dolazi u Niš

Za proslavu Milanskog edikta poslužiće "Konstantin Veliki"

20.12.2012.
11:46
VOYO logo

Katolička crkva očekuje na proslavi Milanskog edikta u Nišu oko 100.000 hodočasnika zbog čega će liturgija, koja je zakazana za 21. septembar 2013. godine, najverovatnije biti služena na pisti niškog civilnog aerodroma „Konstantin Veliki“, saznaje Blic.

Liturgiju će služiti papin legat, kardinal Milana Anđelo Skola uz suslavitelje - kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, i kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa sarajevskog. Očekuje se da će doći i veliki broj vernika iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, ali i iz naše zemlje - sa Kosmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niški župnik Niko Josić kaže da je prvobitni plan bio da se liturgija služi na stadionu „Čair“, ali je onda utvrđeno da ovaj sportski objekat neće moći da primi sve goste.

- Na stadionu „Čair“ ima mesta za 40.000 ljudi, a mi očekujemo 100.000 hodočasnika. Zvanično, odluka još nije doneta, ali sam plan izložio ostalim članovima odbora za proslavu Milanskog edikta u Nišu i ne sumnjamo da će biti i zvanično podržana od strane organa lokalne samouprave - kaže Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić nagovestio je da s tim u vezi neće biti problema. - Hodočasnici će u Niš stizati autobusima iz svojih biskupija, tako da je bitno i da mesto na kojem će se služiti liturgija ima potrebnu infrastrukturu - parking, vodu, toalete - kaže Josić. Hodočasnici će prvo dolaziti u Niš u Crkvu uzvišenja Svetoga križa gde će celivati relikviju Hristovog krsta, a potom će autobusima nastavljati ka aerodromu. Milanski edikt je uredba koju su 313. u Milanu zajednički proglasili Konstantin Veliki, tada tetrarh Zapada i Licinije, tetrarh Istoka, proglasivši kraj verskih progona hrišćana u Rimskom Carstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo