Koga treba tužiti HDZ – blagajnicu ili Bajića?

Svatko može tužiti koga god želi, ali tužba HDZ-ovaca protiv Branke Pavošević bila bi neosnovana jer se žena brani kao osumnjičenica, smatra Krunislav Olujić.

14.9.2011.
11:16
VOYO logo

"Promašili su, kako bi rekli naši istočni susjedi, vasceo fudbal!", rekao nam je bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić kad smo ga upitali mogu li HDZ-ovci uopće tužiti Branku Pavošević zbog onoga što je rekla u tajnom iskazu istražnim organima u svojstvu osumnjičenika.

'Đavolica' dala 'đavolji teške dokaze'

Iskaz Branke Pavošević, koju vidi kao "malu đavolicu koja se otela kontroli mentora Ivana Jarnjaka", smatra "đavolji teškim dokazom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu oni nju tužiti za uvredu i klevetu, ali ta je tužba neosnovana. Ona nije saslušana u svojstvu svjedoka, nego okrivljenika i po zakonu ona ima pravo braniti se šutnjom, istinom, pa čak i lažima, a na sudu je da odluči što je od svega toga točno. Nije, naprimjer, na Vladimiru Šeksu da kaže kako joj je prvi iskaz fenomenalan, a drugi ili treći nije", pojašnjava Olujić. Najavu tužbe smatra i strateški lošim potezom jer je žele tužiti zbog nečega za što nisu sigurni da je njen dio iskaza.

'Prema DORH-u se ponašaju kao prema svom servisu'

A mogu li HDZ-ovci tužiti Bajićevo Državno odvjetništvo u slučaju da je s njihove strane procurio iskaz koji im urušava ugled i čast?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu i neće", smatra Olujić, jer "većina HDZ-ovaca i dan-danas smatra DORH svojim servisom po principu 'jedna država, jedna partija'".

To se, ističe, vidi iz primjera kad su HDZ-ovci zvali DORH, poput Jarnjaka, ili pisali Bajiću, poput Kosorice, kad ju je zanimalo je li HDZ pod istragom, ili na televiziji najavljivali što će DORH priopćiti. Za primjer navodi Vladimira Šeksa, koji je to učinio nakon iskaza Radojke Mrkić, ustvrdivši da DORH smatra da on nije odgovoran po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin nad srpskim civilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH će odlučiti koje će dokaze uzeti u obzir, ponavlja.

"Nisu li Hrvoje Petrač i Vladimir Zagorec bili osuđeni samo na temelju personalnih dokaza? A isplatnice koje je Pavošević predočila su potvrda njenog usmenog, personalnog dokaza", kaže Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alaburić: Svatko može tužiti svakoga zbog klevete

Odvjetnica Vesna Alaburić po pitanju privatne tužbe HDZ-a zbog iskaza USKOK-u kaže da u načelu svatko može tužiti ako misli da je netko iznio klevetu na njegov račun.

"Nitko nema pravo braniti sebe tako da čini kazneno djelo i krivi treću osobu jer i ona ima pravo na zaštitu", kaže Alaburić, ali dodaje: "Što se oportuniteta progona tiče, mislim da je to kontraproduktivno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su se tek sad sjetili?

Po pitanju odgovornosti DORH-a, smatra da je prvo i osnovno potrebno utvrditi je li DORH odgovoran za curenje informacija.

"S obzirom da je bilo puno curenja iz tajnih postupaka i nitko nije reagirao protiv takve prakse, uključujući i HDZ, bilo bi neprimjereno da HDZ pokreće postupak tek sada, kad su oni oštećeni. Oni bi mogli podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog povrede obveze čuvanja tajne, pa da se onda protiv te osobe povede postupak", kaže Alaburić, no ponavlja "da sada tako nešto nitko nije činio, bez obzira što je bilo i teško oštećenih zbog curenja informacija, ali je i pitanje koliko je HDZ odgovoran za ovakvu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko nije bio u paralelnom sustavu?

Upitali smo Olujića i kako gleda na argument tajnika HDZ-a Branka Bačića da HDZ kao pravna osoba ne može biti odgovoran, budući da se crnim fondom nije raspolagalo prema odlukama službenih tijela nego pojedinaca u stranci.

"Možete si misliti! To je Šeksova teza o paralelnom sustavu! Ali, pitam ja vas, ako su u tom paralelnom sustavu bili i predsjednik stranke, glasnogovornik, glavni rizničar, pa se spominje i glavni tajnik i potpredsjednik stranke Milinović, pa tu imate nekakvu kandidatkinju u drugoj izbornoj jedinici i kandidatkinju za predsjednicu Republike koja okolo dijeli konfete u kampanji... Tko onda nije bio u tom paralelnom sustavu?!", kaže Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno Šeks, zato što je bio povrijeđen i bačen u kut, a i po prirodi je škrt. Vjerujem da će na sljedećem saboru HDZ-a detronizirati Jadranku Kosor i sebe prikazati kao sveca – jedinog živućeg kojeg Hrvatska ima", zaključuje.

Olujić preporučuje vladajućoj stranci da se počne dogovarati oko obrane i smisli bolju taktiku, jer su se do sada, po njegovom mišljenju, ponašali "kao djeca uhvaćena u krađi čokolade u samoposluzi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sada smeđih, umazanih prstiju plaču i kleče pred čuvarom kraj pulta i tvrde da to nisu napravili", kaže Olujić.

Vezani članci:

arti-201109120038006 arti-201109120400006 arti-201109130287006 arti-201109130070006 arti-201109130678006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo