Viadukt u BiH ugovorio poslove od 42 mil. €

27.4.2010.
17:22
VOYO logo

Ugovoreni radovi vrijedni su nešto više od 42 milijuna eura, a izvest će ih konzorcij u kojemu je osim Viadukta i Hering iz Širokog Brijega. Rok za gradnju je 18 mjeseci.

Nova dionica duga 9,35 kilometara nastavak je četrdesetak kilometara do sada dovršenog dijela autoceste od Sarajeva do Kaknja, a novi pravac proteže se prema Zenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvođači radova uz to imaju obvezu izgraditi 9,5 kilometara alternativne ceste, rekonstruirati postojeću mrežu lokalnih cesta te izgraditi naplatne kućice.

"Sve naše profesionalno iskustvo i kvalitete stavit ćemo u funkciju kako bismo kvalitetno i pravodobno završili poslove", izjavio je direktor Viadukta Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalni premijer Mustafa Mujezinović koji je prisustvovao potpisivanju ugovora izrazio je uvjerenost da će se ovime otvoriti serija radova i na drugim dionicama autoceste, što bi znatno potaknulo oporavak gospodarstva u BiH.

Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović potvrdio je kako su toj državi za gradnju autoceste na koridoru 5C već na raspolaganju kreditna sredstva od 500 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je pojasnio, riječ je o kreditima koje su odobrili Europska banka za razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB) i Kuvajtski fond za razvoj.

"Ta sredstva dovoljna su za gradnju 65 kilometara autoceste", kazao je Vidović, najavljujući kako će uskoro biti raspisani natječaju za izvođače radova na nove tri dionice, uključujući i onu u Hercegovini preko Ljubuškog i Čapljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u BiH planiraju dovršiti gradnju dionica za koje imaju osigurana sredstva do kraja 2013. godine kada bi u toj zemlji trebalo biti izgrađeno ukupno 120 kilometara autoceste na koridoru Vc, čija je ukupna dužina oko 330 kilometara.

Nakon toga slijedila bi treća faza gradnje po načelu javno-privatnog partnerstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo