Windows 8 App Store – najnoviji projekt Microsofta

Konačno znamo nešto više o Windows Store-u o kojemu je Microsoft objavio da će korisnici Windowsa 8 iduće godine moći kupovati aplikacije za svoje PC-jeve, prijenosnike i tablete.

8.12.2011.
15:04
VOYO logo

Microsoft će programerima čije se aplikacije budu najbolje prodavale ponuditi veći udio u zaradi nego "suparničke" online trgovine. Korisnici će također moći koristiti neke aplikacije u ograničenom probnom razdoblju.

'Windows 8 bit će propast!' Stručnjaci smatraju da će ovaj potez samo ubrzati smrt maloprodajnog softvera koji se kupuje u fizičkim trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Appleov App Store, Googleov Android Market i BlackBerry App Word već su naznačili smjer prema online softverskim trgovinama.

Microsoft već ima Windows Phone Marketplace gdje prodaje softver tzv. trećih strana (third-party software). U veljači 2012. godine proširit će taj model na druge uređaje kako bi se preklopio s izlaskom beta verzije svog idućeg operativnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Microsoft je objavio da će ova online trgovina biti globalna te da će programerima omogućiti da prodaju svoje aplikacije na 231 tržištu i na više od 100 jezika.

Programeri mogu ponuditi svoj softver i besplatno, ali inače je minimalna cijena 1,49 dolara, što je znatno više od 99 centi koliki je minimum po kojem većina drugih online trgovina prodaje aplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Microsoft je također ponudio autorima softvera 80 posto prihoda od prodaje aplikacije ili od prodaje robe/usluga preko aplikacije ako tako aplikacija zaradi više od 25.000 dolara. Inače, Microsoft nudi istu podjelu zarade kao i Apple i Google - 70:30 posto.

Microsoft će također omogućiti programerima da koriste svoje vlastite platforme za prodajne transakcije unutar aplikacija. Apple primjerice zahtjeva da sva kupnja unutar aplikacije ide preko njegovog sistema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Windows 8 App Store bi navodno trebao biti bolji u smislu "transparentosti". Microsoft je obećao izdati skup smjernica koje će redovito ažurirati te će preko njih omogućiti da programeri mogu pratiti cijeli postupak odobravanja aplikacija.

Apple je često puta bio kritiziran upravo zbog ovoga jer nije bio uvijek jasan i transparentan u svojim odlukama koju će aplikaciju dopustiti, a koju zabraniti, pa čak i unatoč izdavanju svojih smjernica u listopadu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google pak ima drugu politiku i dopušta da bilo koja aplikacija bude publicirana, a tek potom, ako se korisnici žale ili ako je u suprotnosti s uvjetima korištenja Googleova Android Marketa, aplikaciju će ukloniti. Neki analitičari smatraju da je takav slobodan pristup doveo do toga da su i mnoge loše aplikacije našle svoj put do Android Marketa.

Baš kao i Apple koji je prvi napravio online tržište za aplikacije, tako i Microsoft pokušava danas zadržati određeni postotak prihoda od prodaje aplikacija. Hoće li uspjeti, ostaje da se vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci: arti-201109140379006 arti-201010250323006 arti-201106020533006 arti-201109150779006 arti-201105240389006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo