Lišaj na koži

Lišaj na koži jedna je od češćih gljivičnih oboljenja kože, tj. dermatomikoza, a najčešće se javlja kao prsten crven boje koji se širi i može biti praćen svrbežom kože.

7.9.2021.
13:41
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što je zapravo lišaj na koži?

Pod lišajem na koži podrazumijevamo gljivičnu infekciju kože koja može bi prouzročena od strane više različitih gljivičnih uzročnika. Najčešći uzročnici lišaja na koži su gljivica Microsporum canis i gljivice iz rodova Epidermophyton i Trichophyton.

Lišaj na koži je zarazna bolest, a do prijenosa dolazi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, čovjekom ili kontaminiranom površinom. Gljivične infekcije su prisutne tijekom cijele godine, no nešto su češće u ljetnim mjesecima radi pojačanog znojenja i vlažnosti kože.

Lišaj na koži najčešće uzrokuje prstenaste promjene kože s crvenim obrubom i blijedim središtem. Zahvaćena površina kože može biti ljuskava, blago uzdignuta i svrbjeti.

Vrste lišajeva na koži

Gljivične infekcije kože ili lišajeve često najčešće dijelimo prema zahvaćenome dijelu kože tijela. Najčešće vrste lišajeva na koži su:

  • Tinea corporis ili tinea tijela – može se javiti bilo gdje ne površini kože tijela, izgleda kao „klasičan lišaj“, tj crveni krug sa svijetlim središtem.
  • Tinea pedis ili atletsko stopalo –ograničeno je na stopalo, najčešće se javlja na području između nožnih prstiju kao područje crvene, suhe, ljuskave kože koja može svrbjeti.
  • Tinea cruris ili tinea prepona – javlja se na koži prepona i s unutarnje strane bedara.
  • Tinea capitis ili tinea glave i/ili vlasišta – zahvaća kožu područja glave, često se javlja kod djece, ukoliko zahvaća vlasište može dovesti do lokalnoga gubitka kose.
  • Tinea barbe ili tinea brade – zahvaća područje brade, rijetko se javlja te može posljedično dovesti do lokalnoga gubitka dlakavosti brade.
  • Tinea unguium ili tinea nokta – zahvaća nokat i dovodi do njegovog zadebljanja, izobličenja I krhkosti, češće su zahvaćeni nožni nokti.

Liječenje lišajeva na koži

Lišajevi na koži su često blage gljivične infekcije koje je lagano izliječiti kremama za lišajeve koje sadrže neki od lijekova protiv gljivica: klotrimazol, ketokonazol, mikonazol ili ekonazol. Krema za lišaj se primjenjuje dva do tri puta dnevno sve dok lišaj na koži ne nestane te još 7 dana kako bi se osiguralo iskorijenjene uzročnika. Ukoliko se liječenje ranije prekine postoji mogućnost povratka lišaja na koži na istome mjestu.

Potrebno je i provoditi pojačane mjere osobne higijene kako bi se spriječio prijenos lišaja s jednog mjesta na koži na drugo. Preporučuje se češće pranje ruku, redovita promjena i pranje posteljina, održavanje zajedničkih prostorija i površina u kućanstvu čistim.

Ukoliko je zahvaćena velika površina kože ili ne dolazi do poboljšanja s kremama za lišaj, liječnik može prepisati orale tablete za lišaj koje sadrže griseofulvin ili ketokonazol. Koža zahvaćena lišajem je oštećena te postoji mogućnost razvijanja i bakterijske infekcije zahvaćene kože. U tom slučaju potrebno je koristiti i antibiotsku mast ili oralni antibiotik prepisan od liječnika. Pošto lišaj na koži može zaraziti i mačke i pse, ukoliko imate kućne ljubimce preporučuje se obaviti veterinarski pregled kako bi se, ukoliko je potrebno, provelo i njihovo liječenje i eradikacija uzročnika iz kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali