Prema novom istraživanju, mikroskopski višestanični organizam oživio je nakon što je 24.000 godine bio smrznut u Sibiru.

Znanstvenici su životinju poznatu kao bdeloidni rotifer iskopali iz rijeke Alayeza na ruskom Arktiku, prenosi BBC.

Jednom otopljen, mogao se reproducirati aseksualno, nakon što je tisućljećima proveo u stanju smrznute animacije poznate kao kriobioza.

'San pisaca znanstvene fantastike'

Prethodno istraživanje reklo je da bi mogli preživjeti smrznuti i do 10 godina, no nova studija, objavljena u časopisu Current Biology u ponedjeljak, sugerira da bi mogli trajati tisućama godina, ako ne i neograničeno.

"Poanta je da se  višestanični organizam može zamrznuti i kao takav stajati tisućama godina, a zatim vratiti u život - san mnogih  pisaca znanstvenih fantastike", rekao je Stas Malavin iz ruskog Instituta za fizikalno-kemijske i biološke probleme u znanosti o tlu.

Rekao je da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se vidjelo kako je organizam postigao taj podvig. Znanstvenici u studiji smrznuli su i odmrzli desetke životinja u laboratoriju kako bi ispitali postupak.

Radiokarbonsko datiranje uzorka bdeloidne rotifere pokazalo je da je stara između 23.960 i 24.485 godina.

Nevjerojatno otporna životinjica

Bdeloidi klasa su rotifera koji se nalaze u slatkovodnim okruženjima širom svijeta. Naziv rotifer dolazi od latinskog što znači "nosač kotača".

Bića su poznata po svojoj sposobnosti da izdrže krajnosti. Prema New York Timesu, jedna su od najotpornijih životinja na radioaktivno zračene, a mogu podnijeti nizak kisik, izgladnjivanje, visoku kiselost i godine dehidracije.

Postoje izvještaji o drugim višestaničnim organizmima koji su oživjeli nakon tisuća godina, uključujući crva nematoda, kao i neke biljke i mahovine.