OBVEZNO PROČITAJTE

ZLU NE TREBALO: Ovih 8 stvari svakako morate znati da biste preživjeli u kritičnim situacijama

Ponekad si život možete spasiti vrlo jednostavnim radnjama, kojih se često ne možete sjetiti ili jednostavno ne znate da pomažu. Pažljivo pročitajte ove savjete jer nikad ne znate kada će vam zatrebati.

U životu vam se može svašta dogoditi, uključujući situacije koje potencijalno ugrožavaju život. Da biste uvijek bili spremni na nepredviđene okolnosti, donosimo vam osam savjeta koji vam možda jednog dana spase život.

Zapalite vatru uz pomoć baterije mobitela

Ako se nađete negdje izvan civilizacije, mobitel vam neće biti od prevelike koristi, ali možete se poslužiti njegovom baterijom kako biste zapalili vatru. Većina današnjih uređaja koristi litijske (Li-ion) baterije. Ako je probušite oštrim predmetom, to će uzrokovati kemijsku reakciju koja rezultira vatrom. Trebate samo na vrijeme pripremiti drvo.

Spasite se iz morske struje


Dok plivate u moru, lako je moguće da se nađete usred struje. Instinkt vam kaže da hitro plivate prema obali, ali zapravo se tako samo udaljavate od nje. Umjesto toga, plivajte dijagonalno ili paralelno sa strujom. One nisu široke, tako da ih možete preplivati i spasiti si život.

Ako vas opeče meduza

Ubod meduze može uzrokovati neurogeni šok, alergijsku reakciju i jaku opijenost tijela. Evo što trebate učiniti kako biste izbjegli ili ublažili neugodne posljedice takvog sastanka: odmah očistite ranu i riješite se ostataka ticala. Kako biste izbjegli novi ubod, nemojte dodirivati ticalo golim rukama.

Operite zahvaćeno područje slanom vodom. Nikada ne koristite svježu vodu za to jer ona aktivira žarište stanica. Da biste uklonili toksine, napravite oblog od jabučnog octa ili alkohola. Pijte puno vode i posjetite liječnika. Voda će vam pomoći da se brže oporavite, a liječnik će propisati potrebne lijekove.

KAKO IZBJEĆI NESREĆE NA MORU: Ovo su pravila koja morate primjeniti ako se netko utapa

Zapamtite pravilo broja tri

Pravilo broja tri obuhvaća prosječan opstanak čovjeka u određenim okolnostima. Bez zraka možete izdržati tri minute prije no što padnete u nesvijest; bez vode je moguće biti tri dana, nakon čega nastupa pogubna dehidracija; bez hrane ćete moći tri tjedna i to neće ostaviti trajne posljedice na tijelo.

Zalijepite ranu

Ako se porežete, a nemate pri ruci zavoje, može vam pomoći i superljepilo. Ne samo da će zalijepiti krajeve rane, već će je i dezinficirati. Ipak, ako je rana velika, najbolje je da odete liječniku.

Ne jedite snijeg kada ste žedni

Neki misle da u kritičnim situacijama bez vode mogu pojesti snijeg kako bi utažili žeđ. To nije pametna ideja jer, osim što ćete nesumnjivo dobiti upalu grla, pothladit ćete se i potrošiti dodatnu energiju na grijanje organizma. Spasioci savjetuju da pričekate da se snijeg otopi i tek ga onda popijete.

Ugasite požar u tavi

Trenutak nepažnje i u tavi s uljem može buknuti požar. To se događa ako se ulje previše zagrije. Nikad, ali nikad ne pokušavajte takvu vatru ugasiti vodom jer ćete je tako samo dodatno rasplamsati, a ulje će prštati na sve strane.

Ako je vatra malena, možete u tavu staviti sodu bikarbonu, koja apsorbira kisik. Najučinkovitija je metoda prekrivanje tave gustom tkaninom. Može pomoći obična deka ili bunt pamučnih majica.

Kod dubokih porezotina

Mnogi misle kako je, kada se nečim ubodete, važno što prije izvući predmet iz rane. To vrijedi samo kod plitkih uboda. Ako je rana duboka, nipošto ne uklanjajte oštricu. Ako ste kojim slučajem oštetili velike vene, objekt blokira istjecanje krvi. Čim ga izvučete, počet će krvarenje. Ponekad je ipak najbolje pričekati da stigne Hitna pomoć.

Povratak na Net.hr