Jedan recept koji se ističe stoljećima i za koji se kaže da je tajna dugog i zdravog života je juha minestrone.
U ovoj juhi već godinama uživa obitelj Melis koja drži titulu Guinnessovog svjetskog rekorda za najvišu kombiniranu dob za devetero braće i sestara. Kada im je rekord dodijeljen 2012., njihova ukupna dob bila je 861 godina, a najstariji brat i sestra dosegli su 109 godina. Obitelj je svaki dan za ručak jela juhu, kruh i čašu crnog vina.
Jedan liječnik je na TikToku pohvalio juhu minestrone i rekao da može smanjiti kolesterol, poboljšati zdravlje crijeva, pomoći u kontroli tjelesne težine i smanjiti rizik od raka. Liječnik Tim Tiutan je rekao: "Ova nevjerojatna juha na bazi biljaka puna je vitamina, minerala i vlakana." Juha minestrone se tradicionalno priprema od povrća koje raste u vrtu.
Novinarka Expressa je za pripremu ove juhe koristila recept poznate britanske kuharice Mary Berry.
Recept za juhu minestrone
"Ova lagana juha minestrone je od proljetnog povrća", rekla je Berry. Imajte na umu da je svaki recept za minestrone malo drugačiji.
Za pripremu recepta potrebno je manje od 30 minuta i manje od sat vremena za kuhanje.
Sastojci (za tri porcije):
- Jedna i pol žlica maslinovog ulja
- 20 g maslaca
- Jedna veća glavica luka sitno nasjeckana
- Polovicu poriluka uzdužno prepoloviti i narezati na tanke ploške
- 125 g krumpira, oguljenog i sitno nasjeckanog
- Dva štapića celera, sitno nasjeckanih
- 100 g kupusa
- Jedna litra pilećeg, goveđeg ili povrtnog temeljca
- 200 g konzerve nasjeckanih rajčica
- Sol i papar
- Jedna žlica zelenog pesta (po želji)
Priprema:
Izvažite sastojke, ogulite krumpir i nasjeckajte ga kao i ostalo povrće. Zatim uzmite veliku posudu, zagrijte ulje i maslac nekoliko sekundi prije nego što ćete dodati luk, poriluk i krumpir. Sve kuhajte oko pet minuta.
Ostavite povrće da se kuha dok ne počne omekšavati i svakako ga povremeno promiješajte kako se ne bi zalijepilo za tavu, posebno kada je u pitanju krumpir. Nakon što je povrće malo omekšalo, dodajte celer i kuhajte još par minuta.
U međuvremenu pripremite temeljac za juhu. Prokuhajte litru vode i u nju otopite dvije kockice pilećeg temeljca. Kad je i celer omekšao, u tavu s kupusom ulijte temeljac i rajčice iz konzerve. Pustite da zavrije i lagano kuhajte oko 30 minuta. Nakon 30 minuta provjerite juhu. Ako je krumpir još uvijek malo tvrd, ostavite kuhati dodatnih 20 minuta.
Možete još po želji dodati soli i papra.
"Iako ova juha nije bila puna sastojaka kao tipični recepti za minestrone, bila sam sita nakon što sam je pojela. Ova juha je izvrsna za sve članove obitelji i odličan je način da ubacite povrće za one izbirljive", dodala je novinarka.
POGLEDAJTE VIDEO: Iako je ovim školarcima bolonjez broj jedan, sve ih više voli muffine od špinata