Play ponuda

TRANSRODNA OSOBA: / Diplomirala s najboljim ocjenama, ali je ne žele zaposliti jer je muško

Image
Foto: Thinkstock

Svatko tko upozna dvadesetrogodišnju Sašu iz Novog Sada, ima dojam da je ona lijepa i vesela djevojka.

11.11.2015.
13:00
Thinkstock
Play ponuda

Ova djevojka koja je zarobljena u tijelu muškarca završila je grafički dizajn s prosjekom 9,5 kao jedna od troje najboljih studenata, međutim, nitko je ne želi zaposliti.

"Prvo sam pokušala potražiti posao u struci i domeni u kojoj sam diplomirala. Obilazila sam tiskare, grafičke studije… Vrlo brzo sam odustala jer me obeshrabrilo što sam kod poslodavaca stalno nailazila na nevjericu, šok, a potom i podsmijavanje i u nekim situacijama i vrijeđanje zbog svog rodnog identiteta", ispričala je.

Potom je pokušavala pronaći bilo što u bilo kojoj struci jer se ne srami niti jednog posla, ali je opet nailazila na odbijanje.

Sada joj je rad na internetu jedini izvor prihoda.

"Na internetu se ne vidi tko je tko, nego kako radi, i svi smo jednaki. U suštini funkcioniramo slično kao i većina djevojaka, samo je moje postojanje zakomplicirano time što sam rođena s poremećajem rodnog identiteta koji se danas liječi jedino promjenom spola. Trans-osobe su legalno potpuno diskriminirane, tako da ja s dokumentima na kojima je muško ime i spol imam različite neugodne situacije i probleme posvuda – u banci, pošti, ordinacijama, na natječajima za posao", kaže Saša i dodaje:

"Nikome nije jasna situacija kada ispred sebe vidi djevojku, a dokumenti govore drugačije."

Ona je ušla u proces promjene spola. Trenutno posjećuje psihijatra i endokrinologa. Prima i hormonsku terapiju, a nada se da će se za dvije godine podvrgnuti operaciji promjene spola.

Telegraf/Magazin.hr

Play ponuda
Play ponuda