vitalna baka / Podijelila recept za dug i zdrav život: 'Radila sam to i dok sam se liječila od raka'

Image
Foto: Shutterstock

Cherie je završila 28 Ironmana te je čak trenirala i dok se liječila od dva raka, jednog ispod ruke i jednog u dojci

16.4.2024.
6:14
Shutterstock
VOYO logo

Cherie Gruenfeld započela je svoj fitness put tek kad je prevalila 40. Sada ima 79 godina i trenira za svoj 29. Ironman triatlon. Podijelila je svoje savjete za ljude koji žele biti u formi kao ona u njenim godinama, piše Business Insider.

Cherie je radila zahtjevan posao prodaje i marketinga u američkom Bostonu i nije puno razmišljala o kondiciji osim povremenog pješačenja i vožnje biciklom. Ali to se promijenilo kada je jednog jutra 1986. godine gledala Bostonski maraton na TV-u. Odlučila je da će i ona sljedeće godine sudjelovati i pretrčati preko 42 kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RECEPT ZA DUGOVJEČNOST /

Parovi koji piju zajedno živjet će dulje: 'To povećava intimnost'

Image
RECEPT ZA DUGOVJEČNOST /

Parovi koji piju zajedno živjet će dulje: 'To povećava intimnost'

Odmah je počela trenirati, a šest mjeseci kasnije, istrčala je svoj prvi maraton za tri sata i 26 minuta. Zaljubila se u trčanje i počela je sudjelovati na više maratona godišnje.

Zatim je 1991. godine uzela časopis o Ironman triatlonu koji se održava u Kailua-Koni na Havajima te se sastoji od plivanja od 3,9 kilometara, vožnje biciklom od 180,2 kilometra i trčanja od 42,2 kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenirala i dok se liječila od dva raka

U listopadu 1992. godine, u dobi od 48 godina, Gruenfeld je prošla kroz cilj u Koni. "Planirala sam da će to biti jednokratna stvar, ali moje prve riječi upućene suprugu bile su 'Sviđa mi se ovo i znam da to mogu učiniti bolje sljedeći put'", otkrila je.

Cherie je završila 28 Ironmana u 31 godini. Čak je trenirala i dok se liječila od dva raka, jednog ispod ruke i jednog u dojci. Sada trenira za svoj sljedeći triatlon, na kojem će se natjecati kao 80-godišnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cherie je podijelila pet savjeta za dugovječnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Stvorite dobre prehrambene navike

Gruenfeld je rekla da je poboljšala svoju prehranu do te mjere da, kada traži nešto za jelo, dosljedno ide na zdravu hranu.

Stručnjaci kažu da je dosljedan odabir zdrave hrane puno bolji od pokušaja i neuspjeha u postizanju "savršenstva" cijelo vrijeme. "Pravilo 80:20, tj. birati zdravu hranu 80 posto vremena i biti fleksibilan u ostalih 20 posto, jedan je od načina da to učinite lakšim", rekla je dijetetičarka Nicole Ludlam-Raine za BI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Dobro se naspavajte

"Svi znamo da bismo trebali pokušati dobiti dovoljno sna, ali rijetkima od nas to je zapravo prioritet. Ali to je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za fizičko i mentalno zdravlje", rekla je svojevremeno za BI dr. Meena Khan, neurologinja i stručnjakinja za spavanje na Sveučilištu Ohio State.

"Morate se svake noći dobro naspavati jer se tada vaše tijelo regenerira", istaknula je Cherie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Okružite se podrškom

"Nađite prijatelje koji rade stvari kojima se divite i izađite s njima. Oni će vas ohrabriti i bit će vam puno bolje", rekla je Cherie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj muž vjeruje da ja mogu sve. Kad bih mu rekla da ću pobijediti na Ironmanu, uzeti ukupnu pobjedu, a ne samo pobjedu u dobnoj skupini, rekao bi 'Samo naprijed!'", otkrila je.

Istraživanja pokazuju da ljudi s pozitivnim odnosima imaju veću vjerojatnost da će živjeti dulje, budući da oni smanjuju fizički i emocionalni stres, a mogu čak i ojačati imunosni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Nikad se ne predajte godinama

"Kad smo mlađi, skloni smo raditi bilo što. Ali kako starimo, ponekad gubimo to samopouzdanje i slobodan duh. Ali nemamo što izgubiti, a sve možemo dobiti ako nastavimo ići samo za tim. Svi ćemo ostarjeti, ali ne moramo 'ostarjeti'", rekla je Gruenfeld.

Dr. Heidi Tissenbaum, profesorica molekularne, stanične i biologije raka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Massachusettsu, prethodno je rekla za BI da je održavanje uma i tijela aktivnim najvažniji čimbenik dugovječnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Čuvajte svoje tijelo

Gruenfeld je rekla da se trudi paziti na svoje tijelo, posebno ako intenzivno vježba. "Odmorite se, ohladite, istegnite, ojačajte", rekla je Cherie.

Trening mobilnosti, koji uključuje istezanja i određene pokrete, uključujući čučnjeve i zgibove, može vam dati raspon pokreta i snagu da ostanete neovisni u starijoj dobi, rekao je Ben Foster, osnivač i glavni trener People's Athletic Cluba, za BI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prošlo je pet godina od stravičnog požara u Notre-Dameu, a već je skoro obnovljena

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo