ČOVJEK ZNA / Ima 111 godina i najstariji je muškarac na svijetu: Ovo su njegovi savjeti za dug život

Image
Foto: Shutterstock

John Tinniswood je 'veliki brbljavac' te je pokretan i neovisan, a sam upravlja svojim financijama

12.4.2024.
9:51
Shutterstock
VOYO logo

John Tinniswood iz Southporta u Velikoj Britaniji ima 111 godina i najstariji je muškarac na svijetu. On je podijelio tri životna savjeta za mlađe ljude koji misle dugo živjeti, javlja Business Insider.

John je rođen 26. kolovoza 1912. godine te ga je Guinnessova knjiga rekorda proglasila najstarijim muškarcem na svijetu početkom ovog mjeseca, nakon što je nositelj titule, Venezuelanac Juan Vicente Pérez Mora, preminuo u dobi od 114 godina i 311 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZBJEGAVAO JE JEDNO /

Teslin recept za dug život: 'To je najveći neprijatelj u starosti'

Image
IZBJEGAVAO JE JEDNO /

Teslin recept za dug život: 'To je najveći neprijatelj u starosti'

Tinniswood je, također, najstariji preživjeli veteran Drugog svjetskog rata na svijetu. Služio je kao administrator u britanskoj vojsci, što je uključivalo vođenje računa i logistiku, organiziranje opskrbe hranom i lociranje izgubljenih vojnika.

Zatim je radio kao administrator u računovodstvu za britansku poštansku službu Royal Mail, kao i za Shell i BP prije nego što je otišao u mirovinu 1972. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajna dugovječnosti je u umjerenosti

Tinniswood je 44 godine bio u braku sa suprugom Blodwen, koja je umrla 1986.. Par je dobio četvero unučadi i troje praunučadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji poznaju Johna, opisuju ga kao "velikog brbljavca" te je pokretan i neovisan, sam upravlja svojim financijama i ustaje iz kreveta bez pomoći. "To mi uopće ništa ne znači. Prihvaćam to takvo kakvo jest", prokomentirao je kratko svoju novu titulu najstarijeg muškarac na svijetu.

Činiti sve umjereno najvažniji je Johnov savjet za ljude koji žele živjeti dugo kao on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako previše pijete, ili previše jedete, ili previše hodate, ako radite previše bilo čega, na kraju ćete patiti. Nikada ne preopterećujte svoj organizam kako biste zdravo živjeli", rekao je za BBC News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjeti za dug život

John nije na nikakvoj posebnoj dijeti. "Jedem ono što mi daju, kao i svi ostali", kazao je. On se svakog petka za večeru počasti britanskim klasikom, prženom ribom i krumpirićima. John ne puši i rijetko pije alkohol te tako radi dvije stvari za koje se zna da su odlične za dugovječnost.

Godine 2022. rekao je za BBC News da je, također, važno "proširiti svoju viziju". "Nemojte se stalno baviti jednom stvari ili ćete biti ograničeni", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali bez obzira na to što radite, uvijek radite najbolje što možete, bilo da nešto činite ili nekoga podučavate. Dajte sve od sebe. Inače se ne isplati zamarati", rekao je John za Guinnessovu knjigu rekorda.

To se podudara s rezultatima istraživanja koja povezuju pozitivan način razmišljanja i osjećaj svrhe s dugovječnošću. No, Tinniswood misli da je dospio u duboku starost "čistom srećom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ili živite dugo, ili živite kratko, i tu ne možete puno učiniti", istaknuo je.

POGLEDAJTE VIDEO: Objavio je najbizarniju knjigu ikada u povijesti. O. J. Simpson za sebe je govorio: 'Sretan sam'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo