STVARNA ISKUSTVA ČITATELJA: / 25 stvari koje zaista pomažu zaliječiti slomljeno srce

Brojni psiholozi savjetuju kako preboljeti prekid. I pisci ljubavnih romana, scenaristi... No ipak je iskustvo najbolji učitelj.

13.7.2015.
15:02
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zato je portal Buzzfeed skupio je savjete svojih čitatelja i izdvojo 25 najboljih za liječenje slomljenog srca.

1. Pomirite se s time da će biti gadno, ali ne zauvijek

Boljet će gadnije no što ste mislili da je moguće. I trajat će dulje. No neće dovijeka. A kada završi, shvatit ćete da je pred vama ostatak života koji će biti jednostavno sjajan.

2. Prihvatite bol

To je svojevrsna inicijacija, iskustvo zbog kojeg ćete se razviti te postato bolja i snažnija osoba. Život ne pruža previše situacija u kojima je društveno prihvatljivo plakati uz ljubavne filmove, ostati u pidžami i prespavati čitav dan. Dopustite si vrijeme žalovanja.

3. Ne predbacujte si to još patite

Kada sam prekinula s prvim ozbiljnim dečkom nisam ni slutila koliko će biti teško. Neko vrijeme će vam biti kao da vam je netko umro. U redu je plakati i žalovati. U redu je i ako se mjesecima nakon prekida rasplačete kad puste pjesmu koja vas podsjeća na njega. Ne postoji ispravan način niti ispravan rok tugovanja. Važno je samo da konačno dođe dan kad ćete se zadnji put rasplakati zbog nje(ga).

4. I znanost kaže da imate pravo na žalovanje

Možete pogledati prezentaciju s TED-a o ljubavi i mozgu. Psihologinja Helen Fisher skenirala je mozak zaljubljenih i onih slomljena srca.

5. Nije pravedno što vam je slomljeno srce. Ali to ne znači da se ne trebate nadati

Prestanite se samosažaljevati. Prestanite izmišljati isprike i opravdanja za onga koji vas je ostavio. Vi ste voljeli. Ponekad previše, ponekad u krivo vrijeme, a ponekad pogrešnog čovjeka. Ali morate nastaviti voljeti. Ne dopustite da vam netko uništi dušu.

6. Najbolje tek dolazi

Ako ste toliko voljeli pogrešnu osobu, zamislite što vas tek čeka s pravom osobom.

7. Ali ne tražite utjehu u prvom koji naiđe

Biti sam i nije toliko loše.

8. Iskoristite priliku za male promjene

9. Izbjegavajte nezdrave

Nije pametno mješati alkohol, slomljeno srce i izlaske. Dvoje od toga može, ali tri je recept za grižnju savjesti zbog koje ćete se osjećati još gore.

10. Pizza i maraton serija i filmova u društvu najboljeg prijatelja pomoći će vam. I to mnogo.

"Pozovem najbolju prijateljicu da prespava. Ona izbriše sve fotografije bivšeg s mobitela (da ga ne moram gledati). Pojedemo pizzu i gledamo stand-up komičare cijelu večer. Idući dan, po glavi vam se vrti toliko šala da svaki put kad vas spopadne tuga možete se prisjetiti neke"

11. Ne bježite svega što vas podsjeća na njega/nju.

Radite ono što vi želite. Nemojte prestati slušati omiljeni bend zato što ga je i on volio. Nemojte prestati odlaziti u omiljeni kafić jer je i ona tamo voljela odlaziti. Nastavite, i stvorite tamo nove uspomene.

12. Ali riješite se stvari koje su ostale kod vas ako vas uznemiruju

Spalite. Sve. Neka gori, plamti...

13. Pomaže i ako udarite nešto. Ili trčite. Ili...

Izbacite energiju. A boks ili borilačke vještine su sjajan ispušni ventil

14. Promijenite okolinu

Otiđite na izlet ili odmor. Promijenite okolinu, ali se okružite poznatim stvarima – najdražom knjigom, najdražim filmom. Novo okruženje pomoći će vam stvoriti svježu perspektivu, a poznate stvari će vas podsjetiti na to da postoje lijepe stvari i da bol neće trajati zauvijek.

15. Oduprite se porivu da se ponovo "spetljate"

Ne izlazite s bivšima. Možda je primamljivo, osobito ako još osjećate nešto prema njima. No bez obzira na to koliko ćete željeti da ovaj put uspije, i ovaj put ćete prekinuti iz istog razloga kao i prvi put.

16. Kao i od "samo seks" druženja

Jedno je seks odmah kada prekinete. Nešto sasvim drugo ako se nađete nakon dva dana ( tjedan, mjesec). Ne samo da ćete se osjećati iskorišteno, nego postoji rizik da ćete razbuktati strasti

17. Prihvatite da morate još mnogo učiti o sebi

"Sebi s 15 godina bi poručila jednu stvar: 'Ne uzrujavaj se oko ovog dečka koji ti je upravo slomio srce. Kako se ispostavilo, ti čak i ne voliš previše dečke'"-

18. Prisjetite se njihovih najgorih izdanja

Imajte na umu da smo svi skloni pamtiti lijepe stvari, a preći preko onih ružnih. Kada se sjećate bivših, pokušajte se prisiliti i onoga lošega. Da, sigurno ima divnih osobino zbog kojih ste završili zajedno. No sigurno ima i loših . Inače ne biste prekinutli.

19. Možda se tako ne čini, ali mnogo učite

Slomljeno srce vodi prema rastu, i zbog njega postajete bolja osoba. Slamanje srca je samo način an koji vas žuivot priprema za onu osobu za koju sete naposlijetku stvoreni.

20. Ali ne dopustite da vas pretvori u ogorčenog cinika

Ne dopustite da vaše prošle veze određuju kakvi ste u trenutnoj. Nemojte se plašiti biti ono što jeste. Nemojte se plašiti vjerovati nekom. Jedino tako dajete šansu novoj vezi. Inače ulazite u začarani krug. Mislite li da su svi muškarci svinje (ili žene ku..e) to ćete i očekivati.

21. Radite na otkrivanju sebe, osobito zato što se taj "ja" promijenio otkako ste zadnji put bili sami

Teško je pronaći sebe kada ste toliko dugo toliko toga dijelili s nekim drugim. Jedan od razloga je i to što ste podosta drugačiji no što ste bili prije veze.

22. Razmislite o tome kakvu biste osobu htjeli pored sebe

Možda se stalno 'kačite' na samožive idiote. Možda, samo možda je vrijeme da to promijenite.

23. Unfriend, unfollow... na kojem got jeziku želite, ali prekinite sve veze na društvenim mrežama

Neće vam više iskakati u vašem news feedu, računu Tweetera... Oduprite i porivu da gledate njegov profil. Gledajte to ovako. Kad se porežete, na ranu stavite flaster. Ako stalno dižete flaster i čačkate po rani kako biste ju vidjeli, neće zacijeliti.

24. Ta osoba vas možda nije voljela kao što zaslužujete, ali netko hoće

Ono što je uzbudljivo u čitavoj priči je to što ste sada u prilici tragati za nekim tko vas doista zaslužuje

25. Nikada nećete biti isti. Ali to je sasvim OK

Osjećate se kao da nikada više nećete voljeti na taj način. I to je točno. Sa svakom osobom, ljubav će biti potpuno nova. Preći ćete preko ovoga, pronaći nekog novog koji će vas privlačiti možda još i više, ali nikad na isti način.

Buzzfeed.com/ Magazin.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali