REVOLUCIONARNA INOVACIJA / Mladi znanstvenik (14) napravio sapun koji bi mogao pomoći u borbi protiv raka kože

Image
Foto: Youtube

Četrnaestogodišnji Heman Bekele, učenik srednje škole WT Woodson u Virginiji u SAD-u, kreirao je sapun koji bi mogao pomoći u liječenju raka kože

10.11.2023.
14:31
Youtube
VOYO logo

Četrnaestogodišnji američki znanstvenik Heman Bekel osmislio je posebnu formulu za sapun koji bi mogao pomoći u prevenciji melanoma, piše Science Alert.

Heman Bekel živio je u Etiopiji četiri godine prije nego što se njegova obitelj preselila u SAD i kaže da su njegova sjećanja na ljude koji rade cijeli dan pod vrelim suncem inspirirala njegov izum za koji se nada da će jednog dana biti pristupačan i učinkovit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tu je ideju nedavno osvojio nagradu od 25.000 dolara na natjecanju 3M Young Scientist Challenge te titulu najboljeg mladog znanstvenika Amerike. Kombinirao je jednostavne spojeve te stvorio proizvod koji potiče aktivnost dendritičnih stanica, zaštitnika stanica kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreiranje formule za sapun za liječenje melanoma je počelo kao zabavan eksperiment, rekao je za FCPS.

Tvrdi da je bio shrvan činjenicom da, kad je riječ o raku kože, operacija košta 40.000 dolara. "Ljudi zbog toga moraju birati između liječenja i prehranjivanja svoje obitelji. Toliko je smrti koje se mogu spriječiti. Želio sam pokušati pronaći način da cijeli svijet dobije pravi i pristupačan oblik liječenja raka kože", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Samo sam želio pomoći drugima'

Glavni uključeni spoj je imidazokinolin, koji se već koristi kao lokalni tretman za stanja poput bradavica, gljivičnih infekcija i akni. FDA ga je također odobrila za liječenje karcinoma bazalnih stanica, jednog od karcinoma kože za koje je Heman zabrinut.

Sapun obično možemo zamisliti kao nešto što ispire stvari, ali Hemanov sapun ima dodatni sastojak pa spojevi koji se bore protiv raka ostaju dugo na koži nakon posljednjeg ispiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je ljepljiviji od normalnog sapuna jer ima nanočestice na bazi lipida, a cijela poanta je da čak i kada isperete sapune, ljekoviti dijelovi ostaju na vašoj koži", objasnio je Heman u intervju s Maxom Barnhartom iz NPR-a, piše Science Alert.

U Bekeleovom videu natjecanja, on objašnjava da su tri sastojka, salicilna kiselina, glikolna kiselina i tretinoin, keratolitički agensi koji razgrađuju vanjske slojeve kože. Ovom mladom znanstveniku sada je potrebna je FDA certifikat, nakon čega slijedi privremeni patent za sapun. Bekele se nada da će se pojaviti na tržištu do 2025. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sljedećih pet godina, Bekele se nada da će usavršiti ovu novu inovaciju i stvoriti neprofitnu organizaciju koja će distribuirati ovo jeftino rješenje siromašnim zajednicama.

Image
MOŽDA SU SLUZAVI, ALI SU ZATO JAKO DRAGE I KORISNE ŽIVOTINJICE: /

Mladić od sluzi napravio izvrstan anti-age sapun, već je u prodaji

Image
MOŽDA SU SLUZAVI, ALI SU ZATO JAKO DRAGE I KORISNE ŽIVOTINJICE: /

Mladić od sluzi napravio izvrstan anti-age sapun, već je u prodaji

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo