Korisnici Reddita poručili su nesuđenom kumu da su ga prijatelji htjeli iskoristiti

Kumstvo je nekim ljudima velika stvar, a jedan muškarac bio je počašćen kada su ga prijatelji pitali hoće li biti krsni kum njihovoj kćeri. No, nakon što je dobio suludu listu zahtjeva, odlučio je povući svoj pristanak.

U objavi na Redditu nesuđeni kum otkrio je da je par upoznao prije devet godina i da su u međuvremenu postali dobri prijatelji. Zbog toga nije bilo nimalo čudno kada su ga pitali hoće li biti krsni kum njihovoj kćeri.

Međutim, na njegovu adresu ubrzo je stigao pravni dokument s dugom listom zahtjeva, uključujući razmatranje prelaska na katoličanstvo i pozamašne novčane poklone.

Novčani pokloni i štednja za fakultet

“Muž me pitao hoću li biti kum njihovoj kćeri Jane. Radi se o katolicima. Bio sam počašćen. Moj prijatelj je bio oduševljen i idućeg dana ostavio mi je kuvertu s nekim papirima. Nakon što je otišao, pogledao sam ih i shvatio da se radi o pravnom dokumentu koji trebam potpisati da postanem kum. Naravno, mislio sam da pretjeruju, ali svejedno sam ga pročitao. Sadržavao je puno stvari koje bih MORAO učiniti kao kum. Primjerice, moram ići na svaki katolički događaj na kojem Jane sudjeluje, poput krštenja, pričesti, krizme, itd.”, napisao je na Redditu.

To mu se nije činilo kao ništa strašno, no onda su roditelji krenuli s ludorijama.

“Moram razmotriti da postanem katolik, dati poklon od najmanje 500 dolara (oko 3000 kuna) za svaki od tih događaja, a na rođendane i Božić pokloni moraju biti u gotovini i preko 250 dolara (oko 1500 kuna). Onda stvari postaju gore. Očekuju od mene da uštedim najmanje 25.000 dolara (oko 155.000 kuna) za Janein fakultet. Njeni roditelji će dati ostatak. Ozbiljno?!? Lista se nastavlja sa stavkom da moram otkazati sve planove ako od mene traže da pripazim na Jane ili ako odu na odmor (zašto Jane ne ide s njima?). Mnoge druge stvari na popisu su blesave i nisu ništa posebno (poput druženja s Jane jednom tjedno)”, dodao je.

Otac se naljutio

U nastavku je otkrio da je nazvao prijatelja i objasnio mu da ne može potpisati ugovor budući da traže previše od njega, nakon čega se otac naljutio.

“Rekao mi je da je mislio da sam ‘dobar tip’, ali da je očito da sam sebičan. Od tada je blokirao moj broj i email, kao i njegova žena. Budući da je to učinio, uništio sam papire koje mi je dao, stavio ih u torbu pa u njegov sandučić, uz poruku da je šteta što je uništio prijateljstvo suludim zahtjevima. Rekao sam mu da mu svejedno opraštam”, napisao je u objavi.

Korisnici Reddita stali su na njegovu stranu i poručili mu da nije pogriješio što je odbio prijatelje.

“Šališ se? Čini mi se kao da su mislili da si luzer i da su te htjeli koristiti kao besplatan bankomat”, “Htjeli su da plaćaš za njihovo dijete dok oni troše svoj novac kako god žele”, “Nikad nisam čuo da kum daje toliko novca na kumče. Ne bi trebali biti iznenađeni što si ih odbio”, “Žao mi je što je ova situacija uništila vaše prijateljstvo, ali nadam se da će vidjeti koliko su sebični”, “Nisi odbio biti kum djetetu, nego si odbio potpisati suludi i neprihvatljivi ugovor. To nije dio kumstva po nijednoj tradiciji”, neki su od komentara.