Za početak kratak test. Što mislite, koja banana je najbolja i najzdravija? Ako ste se vodili logikom najljepše pogodili ste.
Točan odgovor je zlatna, odnosno žuta sredina. Ovim jednostavnim trikom, eliminacijom zelenog i smeđeg, možete se poslužiti pri procjeni zrelosti voća.
"Čim je ona malo više žuta, tu se razvija veći postotak vitamina a, karoten itd. Kod ove zelene ona isto ima ugljikohidrate, vitamine i minerale, ali još joj fali ta jedna faza zrenja da bi se pojačao postotak tog vitamina", objašnjava Mirjana Tonković, stručnjakinja za prehrambenu biotehnologiju.
Banana koja ima modrice iznutra, odnosno na prelasku je iz zrele faze u prezrelu ili trulu, nije dobra.
"Dolazi do raspadnutosti proteina, ugljikohidrata i vitamina. Znači to nije nikako iste nutritivne vrijednosti", dodaje Tonković i naglašava kako nikako ne smijemo jesti dio banane koji je već crn ili smeđ jer u toj fazi šećer prelazi u etilni alkohol što je pogodno okruženje za stvaranje bakterija. Može biti i escherichie coli, može biti stafilokoka, streptokoka, salmonele.
Stoga je od iznimne važnosti prepoznati voće prave zrelosti. Trikovi su razni, poput žutog dna lubenice koje signalizira da je ubrana u pravo vrijeme do dobrog starog kucanja. Lubenica spremna za jelo treba zvoniti.