Play ponuda

Znate li hodati? Provjerite kako se to radi!

shimmer fallback

Ako ne volite trčati to ne znači da ne možete iskoristiti pogodnosti aerobnog treninga.

14.2.2013.
8:24
Play ponuda

Pobrinite se da svaki dan napravite 10.000 koraka dnevno, samostalno određujući mjesto i intenzitet hoda.

Hodanje na svježem zraku te mijenjanja intenziteta u pravilnim razmacima, od laganog zagrijavanja bržim korakom do žustre šetnje, preporučuju i liječnici i treneri.

Kako možete mršavjeti ili dovesti se u top formu – hodanjem!

1. Držanje

Uz pravilno držanje, vaši mišići leđa i stražnjice će pravilno raditi, a samim time će se jače stiskati i opuštati. To znači više sagorenih kalorija! Kako osigurati ispravno držanje? Hodajte ponosno! Ramena držite unatrag (opušteno, ne zategnuto), glavu uspravite, a bradu maknite s prsiju.

2. Otkucaji srca

Povećajte broj otkucaja srca kako biste tijelu omogućili bolje sagorijevanje kalorija. Hodajte žustro, kao da se žurite.

3. Upregnite laktove

Brzina vašeg kretanja ovisi i o laktovima, tj. njihovom zamahu. Zamah omogućuje impuls, količinu gibanja i tjera vas naprijed. Ujedno pomaže jačanju gornjeg dijela tijela i sagorijevanje većeg broja kalorija. Laktove držite pod pravim kutem i zamahnite ih u odgovoru na korak (suprotna ruka i suprotna noga).

4. Što kažete na nordijsko hodanje?

Hodanje s posebno dizajniranim štapovima, kod nas je relativno nov način kretanja i tjelovježbe premda se u šumama Finske njime bave ljudi još od 30-tih godina prošlog stoljeća. U Europi se redovito nordijskim hodanjem bavi više od tri i pol milijuna ljudi. Smatra se da 15 minuta nordijskog hodanja na organizam djeluje kao 21 minuta vožnje biciklom ili 12 minuta trčanja. Pri tome se troši dvostruko više kalorija. Potrebno je imati sportske cipele ili tenisice, sportsku odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima i štapove.

5. Za jake trbušnjake

Želite li ojačati trbušne mišiće, ne morate se ispružiti na podu i pumpati trbušnjake! Prema nekim stručnjacima, najučinkovitije vježbe za postizanje čvrstog i ravnog trbuha izvode se stoječki. Kako biste zadržali pravilno držanje, stisnite trbušne mišiće dok hodate.

6. Za čvrstu guzu

Pri svakom koraku svjesno držite mišiće vaše pozadine stisnutima u trenutku kada se stopalom odražavate od tla. Isto tako, zamislite da između lijeve i desne polutke imate papir i ne želite da ispadne. Tako ćete osigurati konstantnu kontrakciju.

7. Promijenite nagib

Za najbolje rezultate valja promijeniti teren. Intervalno izmjenjujte hodanje po ravnoj podlozi s hodanjem po brežuljkastom terenu. Tako ćete najbolje utjecati na mišiće guze i stražnje lože, eliminirajući celulit.

8. Koljena

Hodanje po terenu koji nije ravan pogoduje koljenima, a osim takvog intervalnog hodanja probajte izvesti pokoji interval s podizanjem koljena prema prsima. Angažirat ćete trbušne mišiće, mišiće stražnje lože i stražnjice te ujedno poboljšati ravnotežu.

9. Koristite stopalo

Koračajte cijelim stopalom – koristite svaki dio, od prstiju do pete. Prvi dodir s tlom mora napraviti vaša peta, zatim zaljuljajte stopalo i završite odguravanjem od tla jastučićem i prstima (sjetite se bika i toreadora). Tako ćete u koraku imati više snage, upregnut ćete mišiće stražnjice, stražnje lože i listova, što će ih izdužiti, a samim time ćete trošit ćete više kalorija.

10. Korak

Povremeno promijenite duljinu koraka. Najbolji način za brzu šetnju je koračati malenim koracima, no ako želite iz drugačijeg kuta utjecati na mišiće, produljite korak neko vrijeme. Tako ćete se riješiti celulita.

Play ponuda
Play ponuda