Komad finog sira i čaša crnog vina začinit će večer, ali i sniziti šećer u krvi. Studija provedena na Sveučilištu Alberta pokazala je da sir regulira razinu šećera u krvi.
Bez obzira na visok postotak zasićenih masti i soli u siru, ljudi koji jedu puno masnog sira nemaju zamjetno viši rizk od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
(FOTO: Pexels)
Znanstvenici su testirali utjecaj sira na miševe i to miševe u pred-dijabetičkom stanju Jednu skupinu hranili su sirom sa smanjenim udjelom masti, a drugu visokomasnim sirom i tako 12 tjedana.
Rezultati su pokazali da da oba tipa sira reduciraju iznulinsku rezistenciju, što je vrlo bitno za reguliranje šećera u krvi te da masni sir nije loše utjecao na miševe.
"Naši rezultati sugeriraju da dobrobiti sira nisu povezane s nižim masnoćama u njemu, nego s proteinima i kalcijem kojima obiluje", objašnjavaju znanstvenici koji su proveli istraživanje na miševima.
Jedna druga studija pokazala je da na razinu lošeg kolesterola kod osoba s kardiovaskularnim bolestima isto utječu nemasni i masni sir.
Pročitajte još:
- Zavirite u svoje ruke i riješite se viška kilograma
- Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati ako patite od hipotireoze?
- Jeste li znali da postoji peti okus? Zbog njega je hrana tako ukusna
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!