Znate li da možete ubiti vlastito dijete ako mu ovako dajete lijek?

shimmer fallback

Rezultati istraživanja, objavljeni na portalu Pediatrics, pokazali su kako je važno tekuće lijekove i sirupe davati kapaljkama i špricama na kojima su pokazani mililitri, a ne žlicom.

15.7.2014.
15:46
Play logo

U istraživanju je sudjelovalo oko 300 roditelja s djece mlađom od devet godina kojoj su liječnici prepisali tekući lijek, uglavnom antibiotik. Znanstvenici su nakon nekog vremena kontaktirali telefonom roditelje i upitali ih kako su djeci davali lijek.

'Oni koji su koristili žlicu, imali su 50 posto veće šanse da su svom djetetu dali pogrešnu dozu za razliku od roditelja koji su koristili pomagala s preciznim mililitarskim jedinicama', rekao je dr. Alan Mendelsohn, koautor studije s New York University's medical school.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Pogrešne doze uključuju davanje previše i premalo lijeka, što može biti opasno. Premala doza ne liječi adekvatno bolest i može dovesti do stvaranja otpornosti na određeni lijek, dok predoziranje može uzrokovati bolest ili nuspojave koje čak mogu biti opasne po život.

Istraživanje je pokazalo kako gotovo jedna trećina roditelja daje krivu dozu i koriste kuhinju žlicu umjesto šprice ili kapaljke na kojima su doze prikazane točno u mililitar.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo