OGLAS

Brža dioba stanica / Znanstvenici otkrili vezu između prehrane bogate kolesterolom i raka debelog crijeva

Image
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje Sveučilišta Kalifornija moglo bi objasniti vezu prehrane bogate kolesterolom i raka debelog crijeva i pomoći u razvoju novih lijekova

29.1.2018.
7:42
Thinkstock
VOYO logo

Znanstvenici su otkrili da povećanje razine kolesterola kod miševa rezultira bržom diobom crijevnih matičnih stanica što omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.

Istraživanjem je na molekularnoj razini otkriven mehanizam koji se skriva iza te pojave i pomoći će razvoju novih lijekova za rak debelog crijeva jer će se znanstvenici usmjeriti na potragu za lijekovima koji će ometati funkcioniranje toga mehanizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate istraživanja znanstvenici s medicinskog fakulteta kalifornijskog sveučilišta objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

"Uzbuđeni smo što smo otkrili da kolesterol utječe na rast matičnih stanica u crijevima a što pak više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza kolesterola u prehrani i raka debelog crijeva već dobro utvrđena nitko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga", kaže voditelj studije Peter Totonoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražit će igra li taj molekularni put ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora

Znanstvenici su povećali udio kolesterola u matičnim crijevnim stanicama nekih miševa uvodeći više masnoća u njihovu prehranu. Kod drugih miševa znanstvenici su promijenili gen koji regulira fosfolipide, glavnu vrstu masnoće u staničnim stijenkama, što je potaknulo stanice da same stvaraju više kolesterola.

U obje skupine povećala se sposobnost diobe matičnih stanica. S porastom razine kolesterola kod životinja njihove su se stanice sve brže dijelile izazivajući da se tkivo koje oblaže njihov probavni sustav širi i da se njihova crijeva produže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te su promjene značajno ubrzale formiranje tumora u njihovim crijevima. Tim sa sveučilišta u Los Angelesu istražit će igra li molekularni put kojeg su otkrili sličnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo