ZNANSTVENICA OBJASNILA PREDNOSTI PFIZEROVOG CJEPIVA: / 'Kada se odobri, znači da je procijenjeno da koristi nadmašuju rizike'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

'Kada je cjepivo odobreno od strane FDA, znači da je procijenjeno da benefiti nadmašuju rizike'

10.12.2020.
14:41
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Dr. Željka Trepotec, prva hrvatska znanstvenica s doktoratom na području gRNK (mRNA) terapeutika, tehnologiji na kojoj je zasnovano cjepivo Pfizer/BioNTecha protiv koronavirusa, rekla je za Jutarnji list da ljudi žive u strahu i nepovjerenju te da se to onda na žalost odražava i na stavove prema cijepljenju.

Trepotec tvrdi da se gRNK tehnologija već koristi kod nekih lijekova te da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila nekoliko RNK lijekova. Tehnologija se, dodaje, sve više koristi za razvoj personaliziranih cjepiva za onkološka stanja, a osobito je pogodna za profilaktička cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da su nuspojave kod Pfizerova i Moderninog cjepiva najčešće lokalnog karaktera poput boli, crvenila i otoka oko mjesta injektiranja. "Neki ispitanici razvili su i visoku temperaturu, osjetili slabost, drhtavicu ili glavobolju koji su trajali do jedan dan. Te nuspojave nisu neuobičajenog karaktera u usporedbi s onima nakon konvencionalnih cjepiva. Bitno je razumjeti da nadležna tijela za odobravanje cjepiva i lijekova, poput FDA i EMA, daju finalnu riječ kojom se nova terapija pušta u globalnu upotrebu. Kada je cjepivo odobreno od strane FDA, znači da je procijenjeno da benefiti nadmašuju rizike", naglasila je dr. Trepotec za Jutarnji list.

Image
NUSPOJAVE NAKON PFIZEROVOG CJEPIVA: /

Dvoje zdravstvenih radnika u Britaniji razvilo alergijsku reakciju, izdano je upozorenje

Image
NUSPOJAVE NAKON PFIZEROVOG CJEPIVA: /

Dvoje zdravstvenih radnika u Britaniji razvilo alergijsku reakciju, izdano je upozorenje

Brojne prednosti

Trepotec ističe da su brojne prednosti gRNK cjepiva. "Kako je aktivna tvar gRNK, koja se nalazi u citoplazmi stanica, ona se dostavlja direktno na mjesto akcije, prolazeći samo jednu membranu. Kako gRNK nema doticaj s našim genomom u jezgri, smatra se sigurnijom tehnologijom od vektorskih cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kako je RNK molekula prirodni imunogen, nema potrebe za dodatnim adjuvantima u cjepivu, kao što je to slučaj kod ostalih cjepiva. Konvencionalna cjepiva nerijetko se proizvode u pilećim jajima, što je dugotrajan i složen proces jer iziskuje i uzgoj virusa i kasnije pročišćavanje, što može trajati mjesecima. K tome, atenuirana cjepiva nisu pogodna za imunokompromitirane osobe, jer može doći do potencijalno opasnih komplikacija. Naposljetku, sintezom željenih antigena direktno u stanici značajno se umanjuje vrijeme i ljudski resursi potrebni za proizvodnju cjepiva", zaključila je Željka Trepotec.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo