ZNANOST vs. MEDIJSKA BUKA: /

Hrana iz organskog uzgoja nije ni ukusnija ni uvijek zdravija od konvencionalne

Image
Foto: AFP, JACQUES DEMARTHON

Vječna rasprava o tome je li organska hrana zdravija od one iz konvencionalnog uzgoja potaknula je mnoga istraživanja, koja su pokazala iznenađujuće rezultate.

10.9.2016.
7:50
AFP, JACQUES DEMARTHON
VOYO logo

Prva skupina različitih istraživanja najprije se bavila razlikom u okusu između ove dvije vrste namirnica, piše news.com.au.

Kako bi provjerili je li organska hrana ukusnija od konvencionalne, istraživači sa Sveučilišta Upsala u Švedskoj davali su ispitanicima da probaju uzorke organske i neorganske rajčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ljudi je uglavnom govorila da im je ukusnija rajčica koja je ponuđena kao organska. Međutim, ono što nisu znali je to da su neki od njih zapravo bili konvencionalni. Istraživači su ih namjerno pomiješali.

Image
TRUJE LI NAS OPASNA KEMIKALIJA? /

Rezultati zanimljivog testiranja otkrili da ni ne znamo što je zapravo zdravo

Image
TRUJE LI NAS OPASNA KEMIKALIJA? /

Rezultati zanimljivog testiranja otkrili da ni ne znamo što je zapravo zdravo

Moć etikete

Nekoliko studija do sada je pokazalo slične rezultate – ako se konvencionalni proizvod tajno predstavi kao organski, ljudi će misliti da je ukusniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova istraživanja pokazala su da način na koji se usjev uzgaja, bilo organski ili konvencionalni, ne utječe na njegov okus.

Provedene su i mnoge studije koje su ispitivale ima li više hranljivih tvari u organski uzgajanoj hrani. Istraživači sa Sveušilišta Stanford su 2012. godine zaključili da nema značajne razlike u sadržaju vitamina.

De, Kathryn Bradbury s Oxforda kaže da je mnogo bitnije pitanje je li organska hrana bolja po zdravlje od konvencionalne, koja sadrži određenu dozu sintetičkih pesticida.

"Ako se koriste u pretjeranim količinama, pesticidi u konvencionalno uzgajanoj hrani mogu biti toksični, a samim tim i štetni po naše zdravlje", kaže dr. Bradbury.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana i rak

Ona i kolege su proveli studiju u kojoj je sudjelovalo više od 620.000 žena, od kojih su neke jele samo organske, a druge samo konvencionalne proizvode – ti to tijekom devet godina.

Željeli su otkriti hoće li se razviti kancerogene stanice. Dr. Bradbury je primijetila da nije bilo razlike u ukupnoj stopi kancera između žena koje su jele samo organsko i onih koje nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su je riječ o pojedinačnim vrstama raka, dr. Bradbury je otkrila da su žene koje često ili uvijek jedu organske proizvode manje izložene riziku od raka limfnog sustava, ali više izložene riziku raka dojke.

Kaže da bi ovi rezulatti mogli biti posljedica statističke pogreške ili slučjanog otkrića, ali inzistira da su poretbna daljnja istraživanja.

Iako se još ne zna kako pesticidi u hrani utječu na naše zdravlje, znanost ne podržava ni neke velike tvrdnje o organskoj hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo