ZLATNOŽUTI ROSOPAS: / Tinktura od ove predivne biljke pomaže kod želučanih problema, evo kako se radi

Image

Zeljasta plavozelena biljka zlatnožutih cvjetova koristi za izradu tinkture koja ima antitumorsko djelovanje.

25.1.2018.
16:33
Play logo

Rosopas raste na zapuštenim mjestima kraj starih ruševina, ograda i kuća. Cvate u periodu od travnja do kolovoza, a za izrade ljekovitih tinktura od rosopasa i balzama bere se cijela biljka. Nakon branja se suši na toplom i zračnom mjestu. Može se brati i korijen, ali prije cvatnje. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok koji je ljutog i gorkog okusa. Miris je jako odbojan.

Ova biljka kod nas se naziva i lastavičja trava jer ove ptice koriste sok rosopasa za mazanje očiju svojih mladih ptića kako bi brže progledali. Zanimljivo, alkemičari srednjeg vijeka upotrebljavali su zlatnožute cvjetove rosopasa za izradu zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Djelotvorna svojstva tinkture od rosopasa

Ova biljka kada se suši gubi oko 70 posto soka, pa se iz tog razloga sok cijedi iz svježe biljke i miješa s medom u omjeru 1:1 ili 2:1 u korist meda. U biljci rosopasa nalaze se alkaloidi, a sadrži i saponine, organske kiseline - helidonsku, limunsku, jabučnu, te flavonoide i proteolitičke enzime. Alkaloidi koji se nalaze u rosopasu imaju antitumorsko djelovanje.

Alkaloidi imaju velik utjecaj na ljudsko zdravlje jer većina njih djeluje umirujuće na središnji živčani sustav, ublažava bolove i grčeve te potiče stvaranje žuči. Također sadrži i helidonin koji djeluje sedativno, dok drugi pojačavaju peristaltiku crijeva i lučenje sluzi. Poznat je i radi vjerovanja da pobjeđuje kugu i vraća vid, ali i da je iznimno učinkovit u liječenju bradavica, žuljeva i kurjih očiju na koži. Može se koristiti za liječenje drugih zdravstvenih problema kao što su astma i tuberkuloza, žutica, nesanica, anksioznost, oboljenja jetre te infekcija bubrega i mokraćnog mjehura.

Image
RAK DEBELOG CRIJEVA: /

Uzroci mogu biti različiti, simptomi se pojavljuju potiho, a smrtnost raste iz godine u godinu

Osim tinkture možete koristiti i balzam od rosopasa koji pomaže kod gljivica na noktima i rukama, virusnih bradavica, svrbeža kože, lišajeva, krasti i čireva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tinktura od rosopasa protiv kožnih abnormalnosti

Bradavice koje se pojavljuju na tijelu uzrokuju virusi iz porodice HPV-a. Oni prodiru kroz oštećenja na koži i stvaraju izrasline i druge promjene. Nastaju u situacijama oslabljenog imuniteta. Bradavice se jako lako prenose pa uvijek budite oprezni kada dijelite kreme za ruke, ručnike ili druge stvari koje koristite rukama. Inače se liječe postupkom zaleđivanja, ali ako se odlučite za prirodno liječenje bradavica, počnite koristiti tinkturu od rosopasa. Za bradavice se ona preporučuje koristiti dva puta u danu u obliku obloga ili balzama za mazanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se koristi kod žuljeva, ekcema i psorijaze. Djeluje na bakterije i gljivice pa se može, uz savjetovanje liječnika, koristiti i u svrhu rješavanja tih problema.

Odlična za želučane tegobe

Rosopas će smanjivati grčeve u želucu i crijevima te će pomoći u problemima sa žuči jer će poticati pojačani protok. Često se koristi za probleme vezane sa stanjem hepatitisa kao što je žutica. Ako se uzima oralno, poticat će detoksikaciju jetre sa svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je bitno, morat ćete održavati zdravu prehranu u dane kada pijete rosopas. Kako bi dobili pravu reakciju čišćenja i detoksikacije jetre, morat ćete se riješiti brze hrane, previše šećera i alkohola. Ako i dalje nastavite s takvim režimom, tijelo bi moglo reagirati na te namirnice.

Pripravke od rosopasa možete napraviti kod kuće

Kako bi izradili tinkturu od rosopasa, potrebno je koristiti suhi materijal. To možete kupiti u obliku čaja rosopasa, ili osušiti nakon što ste ga ubrali. Dok berete ovu biljku i izrađujete tinkturu, obavezno nosite rukavice jer bi sok rosopasa mogao izazvati reakcije i iritacije na koži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 70% alkohol ili domaća rakija - 500 ml
  • sušeni cvjetovi i stabljike rosopasa
  • staklena posuda od 500 ml koju možete hermetički zatvoriti
  • tamna staklena bočica za čuvanje tinkture
Play logo

Tinktura se radi po uobičajenom receptu. U veliku teglu stavite rosopas, ali ga nemojte nabijati unutra, već ostavite da normalno diše. Prelijte ga alkoholom i zatvorite posudu. Protresite cijelu posudu da se mješavina promućka. Posudu držite tri tjedna na tamnom mjestu, ali svako malo protresite kako bi se svi sastojci bolje sjedinili. Nakon što je gotovo, procijedite tekućinu i prebacite u posudu od tamnog stakla. Rok trajanja ove domaće tinkture je oko pola godine.

Ako niste vješte ruke, možete ju kupiti u nekim prodavaonicama bio proizvoda. Cijena tinkture od rosopasa od 50ml se kreće od 120 - 160 kuna.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo