Alternativno liječenje / Žene tretiraju vaginalne infekcije češnjakom: otkrivamo je li to zbilja dobra ideja

Image
Foto: Thinkstock

Mnoge žene vjeruju da je češnjak saveznik za sve pa tako i za liječenje vaginalnih infekcija

24.9.2018.
16:19
Thinkstock
VOYO logo

Iritacija, crvenilo, iscjedak i neugodan osjećaj - sve su to znakovi gljivične infekciju u intimnoj ženskoj zoni. Iz straha od ginekologa i liječenja mnoge se žene odlučuju za samoliječenje, a iznimno čest 'lijek' je upravo češnjak. 

Češnjak doista ima jaka protuupalna svojstva, ali znači li to da je siguran za nanošenje na osjetljivu kožu intimne zone? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časopis Scientific America u razgovoru s ginekologom Paulom Nyrjesyjem donosi odgovor. 

Nyrjesy je tako otkrio da je čak 10 posto njegovih pacijentica priznalo da su koristile režanj češnjaka kao lijek. Međutim, dodaje da niti jedna nije potvrdila da joj je češnjak zbilja pomogao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Na pitanje časopisa može li češnjak doista biti od pomoći ginekolog odgovara: "Čitao sam istraživanje koje je uspoređivalo kremu s klortrimazolom i kremu od češnjaka i timijana. Rezultati si pokazali da su kreme gotovo jednako učinkovite." Dodao je, ipak, da istraživanje ima ponekih rupa i ne mogu se izvući konkretne tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pouzdanost u češnjak potječe od informacije da on sadrži spoj alicin koji je fungicidan. Ginekolog tvrdi da u labaratorijskim uvjetima postoji antifungalna aktivnost, ali nije poznato koliko je češnjaka potrebno te koliko je učinkovit. Nije poznato što se doista dogodi ako stavite režnjak u intimnu zonu: počinje li liječiti ili aktivni sastojci jednostavno budu unutar režnja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nyrjesy je napomenuo da ne postoje ozbiljne nuspojave stavljanja češnjaka na vaginu, ali neke osobe mogu iskustiti crvenilo, iritaciju i peckanje. 

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo