Slatke trešnje (Prunus avium) i kisele višnje (Prunus cerasus) porijeklom su iz istočne Europe i Male Azije.
Zdravstvene koristi
Trešnje i višnje imaju nisku kalorijsku vrijednost, ali su istovremeno bogat izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala.
Antioksidantna svojstva Pigmenti u njima su ustvari polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u koži, a zna se da imaju snažno antioksidantno djelovanje. Istraživanja pokazuju i da antioksidativni spojevi u višnjama pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.
Protuupalna svojstva Znanstvene studije su pokazale da antocijanini u trešnjama djeluju protuupalno i blokiraju djelovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja i višanja ima potencijalne zdravstvene učinke protiv kroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportskih ozljeda.
Smiruju Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje živčani sustav i tako pomaže protiv neuroze, nesanice i glavobolje.
Minerali važni za srce Ovi crveni plodovi su izvor cinka, željeza, kalija, mangana te dobar izvor bakra. Kalij je za srce važan mineral te važna komponenta stanica i tjelesnih tekućina koji reguliraju rad srca i krvni tlak.
Protiv raka i starenja Antioksidanse kao što su lutein, zea-xanthin i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, ali ih ipak ima više u višnjama. Ovi spojevi djeluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih spojeva, koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti.
Acerola sadrži izuzetno visoke razine vitamina C i A, više i od sjevernoameričkih i europskih trešanja.