Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Sve zdravstvene koristi kestena

Sladak je, popularan i ne deblja. Riječ je o kestenu, energetski visokovrijednom plodu. Iskoristite sezonu i opskrbite se vitaminima i mineralima koje nećete naći u drugim orašastim plodovima.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kesten je jedini orašasti plod koji ima malo masti, sadrži samo gram masti, te manje od 70 kalorija na 30-ak grama. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena puža 45% dnevnih potreba.

Još jedna zanimljiva karakteristika kestena je ta da je bogat folatima, što je inače tipično za zeleno lisnato povrće, a ne za orašaste plodove i sjemenke. Oko 100 g kestena nudi 62 µg folata (ili 15,5%). Dakle, osim vitaminom C, opskrbljuje organizam i vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina nužna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.

Ovaj jesenski plod poznat je i kao izvrstan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju razine kolesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tijekom sezone pojedite do 85 grama na dan.

Jedući ih unijet ćete i magnezij, bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, cink te solidne količine kalija (518 mg/100 g). Kalij je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrija, srčane otkucaje i krvni tlak. Magnezij i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Bez glutena

Baš poput lješnjaka i badema, ni kesten ne sadrži gluten. Iz istog razloga je popularan sastojak u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.

Po sastavu ima najveći postotak škroba, po čemu je sličniji krumpiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenova brašna rade sladoled, kolačiće, slatki kruh, juhe i umake.

Narodna medicina

Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

Treba razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Uz liječenje krvožilnog sustava, divlji kesten koristi se i u liječenju hemoroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike