slatki i zdravi / Zbog ovih keto zaslađivača šećer vam neće nedostajati

Image
Foto: www.pixabay.com

Ako ste na keto ili nekoj drugoj dijeti onda sigurno ne koristite šećer, ali postoje i zdravi prirodni zaslađivači koje može slobodno konzumirati

13.2.2019.
14:20
www.pixabay.com
VOYO logo

Šećer nije dozvoljen u većini dijeta, tako ni u keto. Ako tražite nešto s čime biste mogli zasladiti kavu ili barem malo osjetiti slatkoću u hrani trebate znati da postoje i "dobri šećeri".

"Količine posluživanja ovih vrsta šećera su manje od standarnog šećera budući da su slađi. Stoga ako tražite zdraviji zasađivač, počnite s manjim količinama dok ne nađete pravu količinu za sebe", objašnjava Ginger Hultin, glasnogovornica američkog Udruženja za nutricionizam i prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stevija

"Zeleno lišće biljke stevije podsjeća na mentu, ali je okus super sladak. Stevija je izuzetno slatka pa pripazite na količinu, stavite samo čajnu žličicu stevije umjesto jedne šalice običnog šećera", objašnjava stručnjakinja za keto dijetu Karissa Long. Većina ljudi ju koristi za kolače i kavu, a ne ne povisuje šećer u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monk voće

Monk je mala, zelena tikva iz jugoistočne Azije koja nalikuje dinji. Budistički redovnici su prvi put koristili plodove u 13. stoljeću, gdje je i voće dobilo svoje ime, objašnjava Long za Men's Health.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično kao i stevija, monk voće je prirodni zaslađivač i slađa je običnog šećera. "Monk voće ne sadrži kalorije i ne povisuje šećer u krvi, a može se koristiti za kolače", kaže Hultin. Trebate biti pažljivi kada kupujete proizvode koji sadrži monk voće jer mogu sadržavati i druge vrste šećera. 

Cikorija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada izvadite vlakno korijena cikorije, dobijete prah. Korijen cikorije je lagan i pahuljast, s vrlo laganim slatkim okusom ”, kaže Long. Cikorija je dobar probiotik i pomaže kod probave i detoksikacije tijela, ali i kod žgaravice.

Alkoholni šećeri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni se nalaze u voću i bobičastom voću. Ovaj tip šećera se ne apsorbira u tijelu pa manje utječe na šećer u krvi i unos kalorija u odnosu na običan šećer.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo