ZBOG OVAKVIH TOČKICA NA KOŽI MRZITE NOSITI KRATKE MAJICE? / Znamo kako ih se riješiti, ali i zašto uopće nastaju

Stanje najčešće zahvaća stražnju stranu nadlaktica, ponekad i stražnjicu te prednju stranu bedara

19.5.2019.
11:44
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čim se pojave prve proljetne zrake sunca i uskočimo u majice kratkih rukava, nekim se ljudima odmah stvaraju crvene točkice, ponekad i mrlje, na nadlakticama. Takav je osip u narodu poznat kao "pileća koža", a službeni je naziv keratosis pilaris.

Ako ste se već zabrinuli da imate neku opasnu kožnu bolest, možete odahnuti jer nema razloga za brigu. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) objašnjava kako je to vrlo učestalo i bezopasno stanje te kako nema potrebe da zbog toga odlazite liječniku, osim ako vam stvara ozbiljnije probleme, prenosi Mirror.

Gdje se pojavljuje crvenilo?

Keratosis pilaris nije zarazno stanje i ne prenosi se s osobe na osobu. Ako imate osjetljivu kožu, crvene mrlje na rukama pojavit će vam se prilikom prvog izlaganja suncu ili pak zimi, kada mnogo vremena provodite u zatvorenim i grijanim prostorima.

Stanje najčešće zahvaća stražnju stranu nadlaktica, ponekad i stražnjicu te prednju stranu bedara. Rjeđe se pojavljuje na podlakticama i gornjem dijelu leđa. Postoje i izrazito rijetki oblici koji zahvaćaju obrve, lice i vlasište, ili, pak, čitavo tijelo.

Što je uzrok ovoga stanja?

Ako muku mučite sa crvenim točkicama ili mrljama, to možete zahvaliti svojim roditeljima jer je keratosis pilaris nasljedno stanje, ističe NHS. Ako jedan roditelj pati od toga, šanse su 50 posto da će ga imati i dijete.

"Keratosis pilaris nastaje kada se previše keratina nakuplja u folikulama dlačica na koži. Keratin je protein koji se nalazi u vanjskom sloju kože i daje koži gustoću. Višak keratina blokira folikule dlačica naslagama grube kože. Te naslage proširuju pore, zbog čega je to vidljivo na tijelu", piše na mrežnoj stranici NHS-a.

Četiri učinkovita tretmana

  • Rabite preparate za pranje tijela koji ne sadržavaju sapun
  • Mažite kožu losionom kada osjetite da je suha
  • Nježno utrljavajte piling na kožu ili rabite kamen za uklanjanje tvrde kože
  • Tuširajte se mlakom vodom te izbjegavajte vruće kupke

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali