Zbog krema za sunčanje manjak vitamina D?

Zbunjuju me članci o kremama za sunčanje. Čas pišu da trebaju, čas da sadrže štetne sastojke. Ometaju li stvaranje vitamina D? (Čitateljica Z.K. iz Zagreba)

24.6.2011.
18:28
VOYO logo

Pitanje za pohvalu! Još se ni dermatolozi nisu sasvim opredijelili na kojoj su strani. No, u medicini vrlo često morate odvagnuti što je manje zlo za pacijenta. UV filteri mogu biti kemijski i mehanički. Kemijski ulaze u metabolizam stanice, a mehanički djeluju kao zaštitni sloj i najčešće se upotrebljavaju za primjenu kod djece.

Kod odraslih zaštopavaju pore i kao rezultat imamo krajem ljeta akne, mitesere, proširene pore, odnosno nečistu kožu. Također nije potrebno na svim kožama primjenjivati visoke faktore; 15-30 faktor zadovoljava većinu potreba za zaštitom. Kvalitetnije kreme imaju i bolje podloge, ne sadrže mirise ili druge kemikalije koje mogu dodatno smetati koži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita s kremama je potrebna kod izlaganja UV izmedju 10-16 h, kod nekih dermatoloških stanja i izvan tog vremena. Najbolje bi bilo, ne izlagati se suncu u tom periodu. Definitivno, prikladna odjeća i zidovi su najbolji zaštitni faktor, za razliku od suncobrana uz more gdje ste radi refleksije zraka jako slabo zaštićeni.

Kod nanošenja je važno način nanošenja i po potrebi ponoviti nanošenje (kupanje, znojenje ili sl).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretjerano revna uporaba UV filtera može rezultirati nedostatkom D vitama i posljedicama za zdravlje. Maslinovo ulje koristi, iako nije dovoljno kod jačeg izlaganja UV. Kantarionovo ulje može imati neugodne nuspojave. Sunčanje se mora provoditi razumno, ovisno o tipu kože i njenim problemima.

Odgovorila: Dr. MIRJANA TUDORIĆ, spec. za kožne i spolne bolesti I. B. Mažuranić 19, Zagreb tel: 01/37 90 562

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak: arti-201106150293006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo