Gubitak težine, ali... / Zbog ketogene prehrane može doći do izostanka menstruacije?

Image
Foto: Thinkstock

Do izostanka menstruacije može doći zbog čitavog niza razloga, ali bez obzira na uzrok, uvijek nas može zabrinuti

24.9.2018.
15:30
Thinkstock
VOYO logo

Znamo da do izostanka menstruacije može doći zbog stresa, bolesti, putovanja...i naravno trudnoće. Ali prehrana također može biti dio neregularne menstruacije i zbog toga je moguće da keto dijeta zaustavi vaše razdoblje.

Ketogena dijeta je visoka u masnoća, umjerena u proteinima i izuzetno niska u ugljikohidratima. Glavna hrana na ketogenetskoj prehrani uključuje meso, ribu, maslac, jaja, sir, ulja, orašaste plodove, avokado, sjemenke i povrće s niskim udjelom ugljikohidrata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata je po tome što je iznimno učinkovita za gubitak težine i ponekad se preporučuje ljudima koji trebaju izgubiti težinu prije operacije. Međutim, to može biti razlog da dođe do izostanka menstruacije jer bilo koji veliki gubitak težine može uzrokovati amenoreju (odsutnost menstruacije mensuration). Neki stručnjaci vjeruju da bi to moglo biti i rezultat nedostatka hranjivih tvari u ketogenoj prehrani.

Prema nutricionistkinji Crystal C. Karges, moguće je da ketogena dijeta prekinete vaš menstrualni ciklus. Objasnila je: "Nedostatak hranjivih tvari mogao bi pridonijeti abnormalnom menstrualnom ciklusu, i prehrana koja izbacuje puno makro-hranjivih tvari, može stvoriti praznine u prehrani žene", rekla je za Metro. "Kao ženama, potrebne su nam odgovarajuće kalorije i hranjive tvari za normalno funkcioniranje i održavanje redovitog menstrualnog ciklusa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo