Zar ćemo jesti križance svinja i miševa?
Jorkširskoj svinji kanadski genetičari dodali su gene miša da bi smanjili količinu fosfora koji nastaje u svinjskim izlučevinama i tako znatno umanjili stvaranje za okoliš štetnih plinova.
Kanadska vlada razmatra uvođenje modificiranih svinja među prehrambene proizvode. Hibrid miša i svinje nazvan je
Novu podvrstu jorkširske svinje kanadski su genetičari kreirali tako da su joj dodali gene miša kako bi smanjili količinu fosfora koji nastaje u svinjskim izlučevinama. Uskoro će milijuni Kanađana jesti meso ovog hibrida a da toga neće biti svjesni, a očekuje se da bi ovaj novi izum mogao biti odobren i u SAD-u.
Podsjetimo da već postoji mačka koja svijetli u mraku, stvorena je u SAD-u, a kanadska kompanija Nexia upravo je stvorila križanca pauka i koze. Razlog te genetske modifikacije jest dobiti kozu koja će proizvoditi paukov svileni protein u svome mlijeku - on se sakuplja, pročišćava i prede u nevjerojatno čvrsto vlakno, navodno trajnije od kevlara (umjetno vlakno koje se koristi u vojnoj industriji za izradu kaciga, neprobojnih prsluka...), mnogo elastičnije nego najlon i mnogo jače od čelika.
Ako vas ovakvo zadiranje u prirodu uznemiruje, možda se tješite time što se znanstvenici još nisu upustili u stvaranje hibrida čovjeka i životinje?
No, uskoro će hibrid svinje i čovjeka rasti u Missouriju, usred SAD-a. To je objavljeno i nitko se zbog toga nije previše uzrujao. A posljednja riječ genetskog inženjeringa bit će proizvodnja svinja s ugrađenim ljudskim genima. Takvi hibridi će se 'uzgajati' radi proizvodnje organa koji će se transplantirati ljudima.
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je da se potomci kloniranih životinja mogu koristiti kao prehrambeni proizvodi. Uostalom, većina Amerikanaca jede rajčice s ugrađenim genima žohara, pa zašto bi se uzrujavali oko miševa?
arti-200910120486006
arti-201003110622006
403 Forbidden